Op dinsdagochtend 14 februari was ik aanwezig bij de opening van Boerderijwinkel Verdaasdonk aan de Markt in Mill. Wethouder van den Boogaart heeft als portefeuillehouder Centrumplan de openingshandeling met een tractor verricht.

Hiermee is het zogenaamde nieuwe “Raboblok” volledig bezet. In de Boerderijwinkel kun je terecht voor dagverse groente- en fruitproducten, salades, kaas, noten en kant-en-klare maaltijden. Versheid en kwaliteit staan dagelijks voorop. Dat spreekt mij als “Smaakburgemeester van Nederland” natuurlijk zeer aan. Na Sint Anthonis, Boekel en Cuijk is dit de 4e boerderijwinkel in onze afgrifood regio. Een aansprekend regionaal concept in de keten van grond tot mond.

Nationaal Veeteelt Museum

Dezelfde middag hebben wij, de 5 burgemeesters uit het Land van Cuijk, een bezoek gebracht aan het Nationaal Veeteelt Museum in Beers. Vaak koppelen we ons Coördinatie overleg Land van Cuijk aan een bedrijfsbezoek in de regio. Het Nationaal Veeteelt Museum is weer zo’n prachtig pareltje in onze agrifood regio waar we trots op mogen zijn. Dit museum gaat over de ontwikkeling van de veeteelt en de betekenis daarin van de kunstmatige inseminatie. Het laat zien hoe Nederland in de twintigste eeuw dankzij de kunstmatige inseminatie toonaangevend werd op de het gebied van de veeverbetering. De rondleiding was interessant en het is zeker de moeite waard om eens te gaan kijken in dit museum in Beers.

Aanbieden carnavalskranten

Op woensdagavond heb ik in café Royal de 4 carnavalskranten van de Klotstekers uit Wilbertoord, de Germen uit Mill, de Bokken uit Sint Hubert en de Verkuskoppe uit Langenboom in ontvangst mogen nemen. Het aanbieden van de kranten is een jarenlange traditie en gebeurt ieder jaar vlak voordat het carnavalsfeest losbarst. Het was weer een prachtig kleurig schouwspel, de prinsenparen met hun gevolg. De carnavalskranten zijn ook dit jaar weer van hoog niveau. Nogmaals mijn complimenten aan allen die hier aan hebben bijgedragen.
Vrij snel na het in ontvangst nemen van de carnavalskranten, werd ik geïnformeerd over de zeer grote uitslaande brand aan de Zwaluwstraat in Mill. Ik ben die avond ter plaatse geweest en heb de volgende dag gesproken met het gezin dat zeer begrijpelijk diep onder indruk is van het verlies van hun dieren en een gedeelte van hun bedrijf.
Ik heb groot respect voor de hulpdiensten. Dankzij het professionele en adequate optreden van de brandweerpost Mill, posten uit de omgeving, politie en andere hulpdiensten werd verdere uitbreiding van de brand naar de twee andere schuren en het woonhuis voorkomen.

Kunstopdracht Mill

Het centrum van Mill heeft met de bouw van het Raboblok en de inrichting van de openbare ruimte op de Markt een fraaie nieuwe uitstraling gekregen. Op het marktplein tegenover de kerk wordt later dit jaar een kunstwerk geplaatst. Het is de bedoeling dat dit beeld of werk een blikvanger wordt, herkenning teweeg brengt en de Millse identiteit raakt. We hebben kunstenaars uitgenodigd om zich voor deze opdracht in te schrijven. Op onze oproep hebben 28 kunstenaars gereageerd en hun portofolio’s ingediend. Met de Kunstcommissie en vertegenwoordigers van Ondernemerscollectief Mill hebben we een selectie gemaakt van 6 kunstenaars. Deze hebben zich op vrijdag 17 februari aan ons mogen presenteren. Ik kan u vertellen dat er fraaie werken en aansprekende ideeën bij zitten. Alle vertrouwen in de vervaardiging van een prachtig kunstwerk in Mill. Pluk de dag, maar laat iets staan voor morgen...