Erik van Daal

De verkiezingen voor de Tweede Kamer komen eraan. Over ruim een week is het zover. In de media gaat het bijna alleen nog maar over de verkiezingen van 15 maart.

Dit virus ging ook niet voorbij aan basisschool ’t Stekske in Langenboom. Groep 7 en 8 van deze school hebben in een project aandacht besteed aan de geschiedenis van onze democratie en uiteraard ook aan het fenomeen verkiezingen. Ik heb een gastles aan deze twee groepen mogen geven waarin ik ze heb verteld hoe ze campagne kunnen voeren en wat daar allemaal bij komt kijken. Ook heb ik ze verteld hoe een gemeente bestuurlijk in elkaar zit.

Betrokken bij hun dorp

Met alle kennis die de leerlingen hebben opgedaan zijn ze van start gegaan met het oprichten van partijen en het schrijven van een verkiezingsprogramma met bij behorende posters en flyers. In een heus verkiezingsdebat hebben alle partijen zich op donderdag 23 februari gepresenteerd aan de ouders. Ook ik mocht hierbij aanwezig zijn. Leuk om te zien hoe betrokken ze zijn bij hun dorp Langenboom. Bijna alle partijen willen iets doen met natuur en milieu en zorg. Verrassend vond ik ook dat een partij zich vooral richtte op het onderwerp ouderenzorg. Goed om te zien dat ook onze jeugd dit onderwerp belangrijk vindt.

Carnaval 

En verder stond de afgelopen week natuurlijk in het teken van carnaval. Op vrijdag en zaterdag voor de carnaval hebben wij het bestuur van onze gemeente voor een aantal dagen overgedragen aan de prinsen en jeugdprinsen van de Klotstekers, Verkuskoppe, Bokken en Germen. De sleuteloverdrachten in Myllesweerd waren gezellig, druk bezocht en de zaal was kleurrijk en sfeervol ingericht. De presentatie van de sleuteloverdrachten was in handen van De Klotstekers uit Wilbertoord. Een compliment voor deze vereniging, zij hebben het voortreffelijk gedaan.
Het is altijd weer leuk om te zien hoeveel tijd en energie onze plaatselijke hoogheden steken in deze sleuteloverdrachten en hoe op een ludieke wijze het reilen en zeilen in onze gemeente op de hak wordt genomen.
Na deze sleuteloverdrachten barstte vier dagen lang het carnavalsfeest los. Wat ik ervan gezien en ervaren heb, is het een gezellig feest geweest wat zonder incidenten is verlopen. Zo hebben we weer met zijn allen laten zien waar een kleine gemeente als de onze groot in kan zijn. Carnaval is onlosmakelijk met ons verbonden en is voor mij een tijd om de zorgen van alle dag van je af te laten glijden en de accu weer eens goed op te laden om de komende tijd weer vol energie aan de slag te gaan.
Ik hoop dat u dit ook zo ervaren heeft.

Wethouder Erik van Daal