In de afgelopen commissievergaderingen werden we op de hoogte gehouden van de activiteiten van onze BOA’s (Buitengewone Opsporing Ambtenaar), over informatiebeveiliging en informatiebeleidsplan van CGM en een korte briefing van het regieteam Regionale samenwerking Land van Cuijk.

Liggen onze persoonsgegevens op straat?

Nee, dat nog niet maar met de ICT bij onze werkorganisatie CGM zit het niet goed. Komende jaren zal er structureel € 88.000 voor ICT bijgeplust moeten worden om datalekken en cyber crime te voorkomen.

BOA

Tijdens de presentatie van een delegatie van de BOA’s ontstond de discussie over overlast, maar ook over onveilige situaties door wild parkeren bij de De Kuilen. Alle commissieleden waren overtuigd dat hier meer toezicht en handhaving gewenst is en bij de komende begroting meer financiële ruimte gevraagd moet worden.

Raadsvergadering

In de raadsvergadering van donderdag jl. werden twee bestemmingsplannen Zandstraat en Gasthuisstraat uit Langenboom vastgesteld.

Oersaai

Daarnaast stonden maar liefst 9 kadernota’s (voorloper op de begroting) van Gemeenschappelijke Regelingen op de agenda. Ik noem er een paar: GGD Hart voor Brabant, Bureau Leerplicht, Regionaal Veiligheidshuis etc. Oersaai... omdat onze inbreng als raadsleden praktisch gezien erg klein is. In een Gemeenschappelijke Regeling hebben gemeenten in Oost Brabant specifieke taken uitbesteed aan een samenwerkingsverband. Burgemeester en wethouders vertegenwoordigen ons daar en brengen onze zienswijzen in.

CGM (Cuijk, Grave en Mill) 

U weet allen dat onze ambtenaren zijn ondergebracht in die werkorganisatie. CGM vraagt in hun kadernota jaarlijks € 225.000 extra middelen aan onze gemeente voor dienstverlening aan de burgers. In navolging van de VKP vonden alle partijen dat het te gemakkelijk is om steeds maar geld aan de raden erbij te vragen. “Kijk eens in de organisatie zelf of door efficiënter werken financiële voordelen behaald kunnen worden!” De burgemeester beloofde deze zienswijze bij CGM bespreekbaar te maken.

Afvalinzameling

AB’90 bracht nog maar eens voor het voetlicht dat afvalscheiding in onze gemeente één der beste ‘s lands is. “Jammer dat het tarief van de blauwe zakken verhoogd is”. Maar de wethouder gaat er vanuit dat het noodzakelijke gebruik van de blauwe zakken tot een minimum beperkt wordt.

Oud papier

Oud papier ophalen met kraakwagens wordt door de nieuwe aanbesteding bijna onbetaalbaar. AB’90: “Helaas te laat met de verenigingen gecommuniceerd en dat moet echt beter”. Verenigingen moeten nu op een andere manier hun oud papier inzamelen. De wethouder erkende het en beloofde beterschap.

Theo van Eenbergen, AB’90