Als u dit leest zit Koningsdag er al weer op. De jaarlijkse lintjesregen begon dit jaar al een week eerder met het uitreiken van een koninklijke onderscheiding aan Piet Verberk voor het 33-jarig lidmaatschap van de vrijwillige brandweer.

Het werd een mooi brandweerfeestje op de Millse kazerne, waar ook veel oud-brandweermannen bij aanwezig waren. Piet droeg zijn lintje dan ook op aan hen, omdat velen van hen net zo’n lange staat van dienst hadden als hij, maar dan zonder lintje.

Daags vóór Koningsdag volgde als eerste een lintje voor Ben Hamers, die in zijn dankwoord aangaf dat zijn vele vrijwilligerswerk hem erg verrijkt had. Daarna volgde een primeur voor ons, namelijk het telefonisch mededelen aan Ton Ermers dat het zijne majesteit behaagd had om hem te onderscheiden voor al zijn vrijwilligerswerk. Ton was met de familie in Duitsland op vakantie vanwege zijn 45- jarig huwelijksjubileum. Op 4 mei gaan we het lintje alsnog opspelden. De laatste van deze serie was voor Peter Copier, onder andere voor zijn inzet voor het smartlappenkoor en joekskapel Moi Zat. Met dergelijke clubs er bij heb je natuurlijk meteen feest in de tent!

Voor- en achternamen

Op Koningsdag mocht ik alle aanwezige gedecoreerden weer vermaken met een luchtig praatje in Myllesweerd. Nu weten we allemaal waar de voor- en achternamen van onze koning vandaan komen, wie W.A. van Buren ook weer was en waarom we ons af en toe uitdossen in oranje kleding. Ook goed om te weten waarom het Wilhelmus gaat over “van Duitsen bloed” en over het eren van de “Koning van Hispanje”. Uit volle borst zongen de in Myllesweerd aanwezige gedecoreerden daarna dat ene couplet van het Wilhelmus.

Monument

Op 4 mei zullen we onze doden weer herdenken, met name die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog, maar ook die zijn gesneuveld tijdens buitenlandse missies daarna. We doen dit altijd bij het monument bij het Peelkanaal, maar vanaf volgend jaar zal dat veranderen. Dit monument zal in overleg met het comité 4 en 5 mei worden verplaatst naar de Acaciahof. Daar wordt nu door vrijwilligers een mooie Mariakapel gebouwd en later dit jaar zal het herinneringsmonument daar ook een mooie plek krijgen.

Kunstroute Kuilen

Op 5 mei vieren we de bevrijding, en sinds enkele jaren wordt dan ook de kunstroute van Ontdek Mill geopend. Dit jaar loopt die route rond de Kuilen en via de Langenboomse bossen naar Langenboom. Ik nodig u graag uit om 10.30 uur aanwezig te zijn bij de Valkhoeve. We openen daarmee ook meteen het mooie natuurgebied dat na vele jaren van zandwinning nu is opgeleverd. Na de wandeling langs de kunstvoorwerpen kunt u de rest van de middag terecht bij het muziekfestival Free-Rail in en achter de Wissel. Ook een aanrader!

Jos van den Boogaart
Wethouder gemeente Mill en Sint Hubert