Op 27 april 2017 (Koningsdag) ben ik aanwezig geweest bij het veertigjarig jubileum van gemeenschapsaccommodatie De Jachthoorn in Sint Hubert. Tijdens deze feestelijke dag presenteerde De Jachthoorn ondermeer haar “nieuwe gezicht”, de geheel aangepaste ontmoetingsruimte.

De Jachthoorn is een begrip in Sint Hubert. Dé plek waar het maatschappelijk leven zich afspeelt en dus voor ontmoeting. En dat er veel gebeurt in dit gebouw en in Sint Hubert zelf werd deze dag wel duidelijk. Veel verenigingen die gebruik maken van de faciliteiten van De Jachthoorn presenteerden zich aan het publiek. Het is altijd weer goed te zien wat voor een rijk verenigingsleven wij hebben in onze gemeente. Dat geldt zeker ook voor Sint Hubert. Dat de Jachthoorn leeft in Sint Hubert is wel duidelijk als je kijkt naar het groot aantal bezoekers dat op dit jubileum afkwam. Een groot compliment voor het bestuur van De Jachthoorn, de beheerders en de vele vrijwilligers die dit alles elke dag weer mogelijk maken.

Herdenken

Op 4 mei hebben wij de gesneuvelde militairen en omgekomen burgerslachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog en tijdens vredesmissies daarna herdacht In onze gemeente herdenken we in het bijzonder de gesneuvelde militairen en burgerslachtoffers tijdens de gevechtsacties op 10 en 11 mei 1940. Het thema voor de herdenking van dit jaar was “de kracht van het persoonlijke verhaal”. In zijn herdenkingsrede citeerde onze burgemeester uit het dagboek van Anne Frank. Zij staat bij uitstek symbool voor alles wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Haar aangrijpend verhaal wordt in 2017, 72 jaar na de bevrijding, nog altijd doorverteld. Het is nog steeds actueel. Ook dit jaar was het weer een indrukwekkende ceremonie. Vooral de twee minuten stilte en het taptoe-signaal maakt op mij altijd weer veel indruk. Bijzonder dit jaar was dat ook het Sint Barbaragilde uit Sint Hubert haar medewerking verleende aan de jaarlijkse dodenherdenking.

En weer vieren

Op 5 mei hebben we onze vrijheid gevierd. Dat gebeurt in het hele land met veel festiviteiten, onder andere bevrijdingsfestivals. De meest bekende zijn de festivals in Wageningen, Haarlem en Zwolle. Maar ook Mill heeft zijn eigen festival, het inmiddels alom bekende Freerail festival dat in en om jongerencentrum De Wissel werd georganiseerd. Dit jaar voor de eerste keer niet alleen buiten, maar ook in De Wissel. Een keur aan artiesten en dj’s trad vanaf 14.00 uur tot 01.00 uur op. Dat 5 mei, en dus het vieren van onze vrijheid, leeft in onze gemeente is mij dit jaar wel weer duidelijk geworden.

Bijzondere ontmoeting

Tenslotte wil ik u graag deelgenoot maken van iets bijzonders dat mij opviel op Koningsdag in Mill. Ik liep daar twee Syrische statushouders tegen het lijf, die ik voor enkele weken terug heb ontmoet bij de feestelijke ondertekening van de participatieverklaring op het gemeentehuis. Zij waren beiden uitgedost in het oranje en hielpen mee bij de Koningsdagactiviteiten voor de kinderen. Is dit nu niet het ultieme voorbeeld van integratie in onze samenleving. Ik vond het in ieder geval erg mooi om te ervaren.