Begin april heb ik in mijn column geschreven over de noodzaak om te gaan nadenken over de omschakeling naar duurzame energie. In 2050 zou Nederland volledig energieneutraal moeten zijn als we het klimaatakkoord van Parijs willen waarmaken. En dat zullen we wel moeten!

Begin april heb ik in mijn column geschreven over de noodzaak om te gaan nadenken over de omschakeling naar duurzame energie. In 2050 zou Nederland volledig energieneutraal moeten zijn als we het klimaatakkoord van Parijs willen waarmaken. En dat zullen we wel moeten!

Ik schreef toen dat windmolens in onze gemeente geen optie zijn vanwege de hoogtebeperking door vliegbasis Volkel en dat er in onze gemeente veel te weinig daken zijn als we ons aandeel willen leveren via zonnepanelen op daken.

Zonneweide

Om die reden ben ik afgelopen donderdag naar een energieweide gaan kijken in Breda. Daar liggen op een open veld van twee ha 6.970 zonnepanelen die stroom leveren voor zo’n 450 huishoudens. Wij waren natuurlijk zeer geïnteresseerd of zo’n zonneweide iets voor onze gemeente zou kunnen zijn. Het antwoord op die vraag is 'JA', maar vergis u niet in de complexe procedure die men in Breda moest doorlopen. Pas sinds november 2016 levert deze zonneweide stroom en de procedure die er aan vooraf ging heeft maar liefst zes jaar geduurd. Het aanbrengen van zo’n installatie op een dak blijkt in de praktijk veel eenvoudiger dan op een stuk grond. Met het leerproces van Breda gaan we nu de procedurele belemmeringen proberen op te heffen. Dat gaan we doen in Land van Cuijk-verband en daar zullen we ook medewerking van de provincie bij nodig hebben.

Ondertussen gaan we alvast zoeken naar geschikte locaties, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Eén zie ik wel zitten, namelijk op het terrein van vliegbasis Volkel. Daar kunnen wat mij betreft aardig wat hectares vol gelegd worden met zonnepanelen en zij zijn er immers de oorzaak van dat de optie voor windmolens bij ons geblokkeerd wordt. Ziet u nog andere geschikte locaties? Ik houd me aanbevolen.

Petje af voor de brigadiers

Deze week werd ik ‘s morgens een keer staande gehouden door de verkeersbrigadiers bij de basisschool. Dit overkomt me niet zo vaak, omdat ik weet dat ze daar op vaste tijden staan om de kinderen te helpen met veilig oversteken. Ik rij dan gewoon een andere route, maar deze keer dus niet. Achter mij stond een automobilist die duidelijk minder geduld had. In mijn achteruitkijkspiegel zag ik hoe hij met wilde gebaren zijn ongenoegen uitte over het oponthoud. “Wat een vervelend en asociaal gedrag”, dacht ik bij mezelf. Misschien heeft hij zelf geen kinderen die op deze manier veilig naar de overkant worden geholpen, maar in zijn familie of in zijn vriendenkring vast en zeker wel. Ik neem mijn petje af voor deze vrijwilligers die meermalen per dag staan te brigadieren. En volgende keer kies ik gewoon weer een andere route, zodat ik me niet hoef te ergeren aan zo'n asociale verkeersgebruiker in mijn achteruitkijkspiegel. Dit raad ik hem ook aan!

Plukveldje jeugdgemeenteraad

Aanstaande donderdag gaan we met de jeugdgemeenteraad weer een plukveldje inzaaien. In elk dorp komt weer zo’n veldje, waar u komende zomer een mooi veldboeket bloemen kunt plukken. Met hulp van de Agrarische Natuurvereniging is het machinale werk op de verschillende locaties al gedaan. De officiële handeling is dit jaar in Mill, in het dorpslandschap aan de Domeinenstraat, 25 mei, 15.00 uur. U bent van harte welkom.