Voor enkele weken terug ben ik op de koffie geweest bij Stichting Domus aan de Graafseweg in Mill. De familie Geurts van Kessel biedt daar op geheel eigen wijze en met een duidelijke visie, beschermd wonen plekken voor mensen die voor kortere of langere tijd niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen.

Zij doen dit op een persoonlijke, betrokken manier. Naast een veilige woonplek bieden zij ook dag- besteding voor hun bewoners. Een van deze dagbestedingsactiviteiten is het onderhoud van het terrein rondom De Kuulen. De wijze waarop zij zorg bieden aan hun bewoners is uniek te noemen. Je kunt aan alles merken dat ze hart hebben voor hun mensen, maar dat ze wel strikte regels hanteren.

Zij zijn begonnen als opvang van enkele mensen op hun boerderij en inmiddels is het uitgegroeid tot een organisatie die als uniek en onderscheidend bekend staat in heel Nederland. Zowel bij zorgaanbieders als bij de overheid. Ik heb veel bewondering en respect voor de familie Geurts van Kessel voor de wijze waarop zijn dit werk doen en de manier waarop dit is uitgegroeid tot wat het heden ten dage is.

Ingebruikname elektrische duofiets Langenboom

Op vrijdag 12 mei mocht ik aanwezig zijn bij de ingebruikname van de elektrische duofiets in Langenboom. Dit mooie initiatief is mede tot stand gekomen met een bijdrage uit ons leefbaarheidsbudget. Onder fraai lenteweer werden de eerste rondjes gefietst. Fietsen is gezond en deze fietst maakt het voor mensen gemakkelijker om weer eens naar buiten te gaan. Ook goed voor de sociale contacten. Al met al een zeer geslaagd initiatief waar hopelijk veel gebruik van gemaakt gaat worden. Ik heb daar in ieder geval alle vertrouwen in.

Topsport

Zoals ik net al aangaf is bewegen gezond voor mensen. Ook als je fysiek niet meer in staat bent om op een “normale manier” sport te bedrijven. Een goed voorbeeld van sporten voor mensen met fysiek ongemak is zitvolleybal. Volleybalvereniging Apollo uit Mill beoefent deze sport op een hoog niveau. Ik ben daar op 13 mei getuige van geweest en heb gekeken naar een wedstrijd tussen het Nederlands zitvolleybalteam en een zitvolleybalteam van Apollo. Echte topsport. Deze wedstrijd werd maar nipt gewonnen door het Nederlands team. Als u denkt dat doe ik even dan denk ik dat u bedrogen uitkomt. Het is zeer inspannend om te doen en het vergt dus een goede conditie, techniek en spelinzicht. Daarnaast heb ik de prijzen uit mogen reiken voor de bekerwedstrijden voor recreantenvolleybal die tegelijkertijd in Mill werden gespeeld. Ook daar was ik getuige van echte topsport. Complimenten voor Apollo die deze dag weer perfect heeft georganiseerd en onze gemeente op sportgebied weer op een goede manier op de kaart heeft gezet.

Officiële start van eerste taalcafé

Vorige week ben ik aanwezig geweest bij de officiële start van het eerste taalcafé in onze gemeente. Dit is een initiatief van enkele betrokken bewoners uit onze gemeente, Biblioplus en Sociom om met behulp van vrijwillige taalcoaches mensen, die op een of andere manier een taalachterstand hebben, verder te brengen in de Nederlandse taal. Dit taalcafé richt zich naast statushouders ook op andere inwoners waarbij een taalachterstand wordt geconstateerd. Taalachterstand, of laaggeletterdheid, kan mensen belemmeren in het vinden van werk of het onderhouden van sociale en maatschappelijke contacten. Ook kan het gezondheidsklachten veroorzaken omdat het bijvoorbeeld moeilijk is om bijsluiters van medicijnen te lezen. Dit onderwerp krijgt de komende tijd ook de nodige aandacht in ons gemeentelijk beleid. Al met al een bijzonder goed initiatief waar hopelijk veel gebruik van gemaakt gaat worden.