Het zijn weer drukke tijden voor onze raadsleden. Afgelopen weken liepen de agenda’s aardig vol, met als klap op de vuurpijl een raadsagenda van maar liefst 21 agendapunten.

Voorafgaand enkele commissievergaderingen en in aanloop naar mogelijke gemeentelijke herindeling nog een aantal werkbijeenkomsten. Tel daarbij op de voorbesprekingen en achterbanvergaderingen, dan wordt de vrije ruimte aardig beperkt.

Commissievergaderingen

In de commissievergadering Ruimte en Economie was nogal wat commotie over de exploitatie van yoga aan de Hogeweg/Zandvoortsestraat. Een notoire bezwaarmaker, geruggesteund door Dorpslijst Langenboom, maakte nogal wat los met een mogelijke legalisering van een yogacentrum aldaar. Het college zou niet de gebruikelijke bestemmingsplanprocedure hanteren.
In de commissie Samenleving en Bestuur gaf de concerncontroller van ambtenarenorganisatie GCM een uiteenzetting van succesvol behaalde doelstellingen en bezuinigingen. Chapeau zou je zeggen. Niet dus... Kennelijk een valkuil! Want van het positieve resultaat van ongeveer 5 ton wil CGM 4 ton in de organisatie houden. Het geld komt eigenlijk de gemeenten toe. Het is overigens al de tweede keer dat de organisatie 4 ton extra wil investeren in personeelsmobiliteit. Commissieleden van AB’90 en VKP waren erg kritisch: “De dienstverlening aan de burgers en bedrijven laat nog veel te wensen over”.

Raadsvergadering

Van maar liefst 11 Gemeenschappelijke regelingen (GR’s) moest de jaarrekening en begroting worden afgetikt. In een GR hebben gemeenten in Oost Brabant specifieke taken uitbesteed aan een samenwerkingsverband. Veelal een hamerstuk, maar enkele sprongen toch in het oog.

CGM (ambtenarenorganisatie) moet werk opnieuw doen

De winstbestemming van CGM kon geen genade vinden in de Millse politiek. De raad vond het te gemakkelijk om 4 ton zomaar aan personeelsbeleid te besteden. Mede gezien de matige prestaties, eiste de raad een gedegen plan waaraan het geld besteed moet worden. Dus werd er geen besluit genomen en doorgesluisd naar de volgende raadsvergadering.

BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum)

Ook voor BHIC was het sneu. Een amendement van de VKP bepaalde dat hun winst niet gereserveerd mocht worden en terug moest naar de aangesloten gemeenten. Iets soortgelijks gold ook voor de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) werd op de vingers getikt om zich toch maar aan de opgelegde bezuinigingstaak te houden.

Raad marcheert eensgezind

Kortom de raad hield de touwtjes strak in handen en was goed bezig om her en der geld binnen te halen. In alle gevallen was de raad unaniem in de besluitvorming.

Verklaringen van geen bedenkingen Hogeweg 1 Langenboom

Hoe anders was het bij dit agendapunt. De inspreker schetste kommer en kwel in de buurt door de komst van het “illegaal” bedrijfsmatige Yogabindu aldaar. De onrust bij omwonenden zou enorm zijn toegenomen. Volgens de inspreker, gesteund door Dorpslijst Langeboom is vestiging in strijd met het bestemmingsplan en zou niet de juiste procedure gevolgd zijn. De wethouder: ”Er is sprake van goede ruimtelijke ordening en de aanvraag van een vergunning past hierin”. De raad besloot m.u.v. DL om deze verklaring toch af te geven. Vooral de VKP vond dat deze gehanteerde “gedoogconstructie” voor de toekomst niet meer gehanteerd mocht worden: “Volg de juiste procedure!”

Zienswijzen kunnen nu worden ingediend of misschien voor de rust, toch maar beter Yogales nemen!

Theo van Eenbergen AB’90