De tijd vliegt als je het naar je zin hebt! Simply Wild en Mill@thePark zijn al weer voorbij, en zo ook het muzikaal treffen bij de Heimolen in Sint Hubert of Outdoor Cooking op Tongelaar.

Het eerste weekend van juli zit er ook al weer op, met wederom tal van activiteiten en evenementen. Uiteraard de kermis in Wilbertoord, maar ook de rommelmarkt in Langenboom of het zomerconcert van Amicitia. Wie ruiger vertier zoekt kon terecht op circuit de Kuilen bij de cross-wedstrijden van de Zandhazen. Van lekkere biertjes had u kunnen genieten op het festival “Biergondisch Mill” in de Kerkstraat. Als u het allemaal gemist heeft: heel jammer, maar volgend jaar heeft u weer een kans.

Wilt u de aankomende activiteiten en evenementen niet missen? Kijk dan op uitinmill.nl.

Regiodag

Op 29 juni was ik aanwezig op de regiodag van Agrifood-Capital. Op zo’n regiodag worden veel regionale vergaderingen op één dag gepland, waarvan ook een met de provincie. Agrarische ondernemers uit onze regio hadden die gelegenheid aangegrepen om hun ongenoegen te uiten over nieuwe provinciale regels die hun sector diep zullen raken. Binnenkort gaan Provinciale Staten een besluit nemen over de voorstellen van Gedeputeerde Staten, dus de actie was begrijpelijk. Het doel van de provincie kan ik ook begrijpen, maar het is zeer de vraag of het beoogde middel tot het gewenste resultaat kan leiden. De verwachting van de boeren is dat velen van hen het niet gaan redden en gedwongen zullen worden om hun bedrijf te beëindigen. Meer dan 100 boeren, soms met hun gezinnen, boden daarom aan ons een petitie aan, symbolisch samen met de sleutels van hun bedrijf. Hun concrete vraag was om Provinciale Staten te overtuigen om het voorliggende besluit niet te nemen. Ik heb best begrip voor dat pleidooi, ook omdat wij in onze regio al bezig waren om met een heel ander middel hetzelfde doel te bereiken. Voor ons middel (emissieloze veehouderij in 2025) kregen we steeds meer draagvlak onder de boeren. Ons proces wordt nu helaas flink verstoord door de provinciale voorstellen.

Lekkers uit de regio

Ook op 29 juni, maar dan vroeg in de avond, was ik te gast op de netwerkborrel van “Het verrassende platteland van Cuijk. Dit is een vereniging van met name ondernemers in plattelandsrecreatie. Start met een lekkere appellikeur van Leon van Welie uit Stevensbeek, daarna aspergesoep van Kookstudio Elly en Ferry Vloet uit Mill, warme en koude hapjes van o.a. Anita en Marius van Kuppenveld van “Onder de Kersenboom” uit Mill en het toetje was voorzien van de spreekwoordelijke kers op de taart van Ruud Barten van “Kers en Zo” uit Sint Hubert. Dat was nog eens lekker netwerken!

Groeter

Om nog meer toeristen en recreanten naar ons mooie Land van Cuijk te lokken gaan we komende vrijdag grote borden langs de snelweg onthullen. Bij Cuijk en Boxmeer langs de A73 en bij de brug over de Maas langs de A77 zal onze “Land van Cuijk-groeter” alle passanten uitnodigen om onze regio te bezoeken. Bij de toeristische informatiepunten in elke gemeente, maar ook bij sommige evenementen, komt u dezelfde “groeter” ook weer tegen. De volgende stap is dat binnen de regio ook langs de (provinciale) doorgaande wegen borden in dezelfde huisstijl worden geplaatst om iedereen welkom te heten in onze groene en gastvrije omgeving.

Jos van den Boogaart
Wethouder Mill en Sint Hubert