De vakantieperiode zit er weer bijna op. De laatste vakantiegangers druppelen weer binnen bij de gemeente. Mijn agenda begint weer aardig vol te lopen. Ook ik heb genoten van een fijne vakantie.

De accu is opgeladen en ik zit vol energie om mijn mooie werk voor de gemeente weer op te pakken. Ik hoop dat ook u kunt terugzien op een fijne vakantieperiode.

De week van de alfabetisering

De afgelopen week vond de week van de alfabetisering plaats. Door BiblioPlus zijn diverse activiteiten georganiseerd die de aandacht vestigen op (de aanpak van) laaggeletterdheid. In het Land van Cuijk en Maasduinen is meer dan 10% van de bevolking laaggeletterd. Dit zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. En daardoor met het begrijpen van informatie. Informatie die nodig is om goed mee te kunnen doen in onze samenleving. Het aantal mensen dat laaggeletterd is groeit nog steeds.

Letterlunch

Tijdens de week van de alfabetisering werd op de bibliotheek een zogenaamde “letterlunch” georganiseerd voor de taalvrijwilligers die actief zijn in onze gemeente. Deze taalvrijwilligers ondersteunen en begeleiden nieuwe Nederlanders en autochtone inwoners van Mill bij het leren, of het beter onder de knie krijgen van de Nederlandse taal. Dit doen zij in de vorm van een zogenaamd taalcafé dat tweewekelijks in de bibliotheek in Myllesweerd wordt georganiseerd. Het was voor mij een heel interessante en leerzame lunchbijeenkomst. Het overgrote deel van de ongeveer 25 cursisten bestaat uit nieuwe Nederlanders. De taalvrijwilligers zijn vaak ook maatje of begeleider van deze cursisten. Goed om te horen en ervaren met hoeveel passie en enthousiasme zij zich inzetten voor deze mensen. Behalve het leren van de Nederlandse taal proberen zij deze mensen ook wegwijs te maken in onze samenleving.
Ook onze gemeente gaat de komende jaren meer aandacht geven aan laaggeletterdheid. Wij vinden het van groot belang dat iedereen volwaardig mee kan doen in onze (Millse) samenleving. Het goed kunnen lezen en schrijven is hierbij erg belangrijk.

Succesvolle evenementen in de gemeente

Voor enkele weken terug ben ik bij Sint Hubert op zijn Best geweest en afgelopen weekend bij Wilbertoord Pakt Uut. Bij beide evenementen heb ik weer met eigen ogen kunnen zien en ervaren waar Wilbertoord en Sint Hubert toe in staat zijn. Prachtige evenementen die onze gemeente op de kaart zetten. Compliment voor de organisaties en vele vrijwilligers die deze evenementen mogelijk maken.