Het zou erg voor de hand liggen om in deze column in te gaan op de raadsvergadering van vorige week woensdag. Tegelijkertijd vond toen in de vijf gemeentehuizen van het Land van Cuijk een vergadering plaats over de toekomst van het Land van Cuijk.

Ik neem aan dat u via andere kanalen inmiddels op de hoogte bent van de besluiten die die avond zijn genomen en ga daar hier bewust niet verder op in. Niet omdat ik er geen mening over heb, maar omdat dit onderwerp geheel toekomt aan de gemeenteraden en niet aan de colleges.

Woningmarktstrategie

Een van de twaalf projecten waarvoor de vijf gemeenteraden anderhalf jaar geleden opdracht hebben gegeven aan de colleges, is de actualisatie van de regionale woningmarkt strategie. Regionaal betekent in dit verband het Land van Cuijk. In 2012 hebben we met de vijf gemeenten de eerste versie van dit visiedocument vastgesteld en na vijf jaar is die visie terecht toe aan een actualisatie. De Woningwet is inmiddels veranderd, de crisisjaren zijn voorbij, het gemeentelijke takenpakket is veranderd. Dat raakt ook het woonbeleid. Denk maar aan wonen en zorg. Maar ook de woonwensen van veel inwoners lijken veranderd.

Speelveld in kaart brengen

Samen met bureau Atrivé, dat gespecialiseerd is op het domein Wonen, brengen we het speelveld per gemeente in kaart, per kern en voor het Land van Cuijk als geheel. Juist op de woningmarkt is het beter om in de regio samen te werken dan elkaar te beconcurreren. Hierdoor kun je optimaal inspelen op de woonwensen van onze inwoners en nieuwkomers. Op mogelijke gevolgen van vergrijzing en ontgroening (wegtrekken van jongeren) of juist maatregelen om ontgroening tegen te gaan.

In gesprek met elkaar

Over enkele weken willen we met vertegenwoordigers van de kernen in gesprek om daar meningen en visies van te vernemen. Wij zoeken daarvoor mensen die vanuit die kernen een bijdrage willen leveren. Natuurlijk kunnen we niet met honderden mensen tegelijk in gesprek gaan, dus de eerste ingang zal bij de verschillende dorpsraden zijn. Echter wanneer u individueel een mening heeft die voor dit onderwerp van belang is, laat dan de komende weken van u horen. Dat kan via uw eigen dorpsraad of wijkraad, maar ook rechtstreeks bij de gemeente via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..