Tegenwoordig zie je steeds meer dagen die in het teken staan van een bepaald thema. Vrijdag 22 september stond in het teken van Alzheimer. Deze dag is namelijk uitgeroepen tot “Wereld Alzheimderdag”.

Ik mocht die dag aanwezig zijn bij een themabijeenkomst in Boxmeer die werd georganiseerd door Biblioplus in samenwerking met Steunpunt Mantelzorg en de regionale afdeling van de Alzheimerstichting.

‘Het doet zo’n pijn’

De directeur van Biblioplus mocht een “EHBD koffer ”in ontvangst nemen. EHBD staat voor eerste hulp bij dementie. In deze koffer zit veel informatiemateriaal over dementie. Voor mensen die met deze ziekte te maken krijgen, biedt deze koffer een schat aan informatie. Deze koffer kan bij de bibliotheek in Boxmeer geleend worden. Vervolgens werd de documentaire ‘Het doet zo’n pijn’ vertoond. Deze documentaire is gemaakt door de schrijfster Heleen van Royen. In deze documentaire laat ze het verhaal van haar moeder zien. Het verhaal van de ontwikkeling van beginnende dementie naar steeds zwaarder wordende dementie. De film brengt op een realistische, emotionele, maar ook humoristische manier in beeld wat deze ziekte doet met iemand die steeds verder dementeert, maar ook welke impact dat heeft op de familie. Een indrukwekkende film die erg goed “de worsteling” beschrijft waar je in terecht kan komen als iemand gaat dementeren in je nabijheid.

Sunset March

Afgelopen donderdag stond voor onze gemeente in het teken van veteranendag. Wij zijn die dag met de veteranen uit onze gemeente naar Nijmegen/Lent vertrokken. In Nijmegen is een nieuwe stadsburg gebouwd “De Oversteek” die Nijmegen verbindt met Lent. Deze brug ligt vlak bij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 de geallieerden gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Tijdens deze gevechten zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. Als eerbetoon aan deze gesneuvelde militairen wordt sinds 19 oktober 2014 elke avond bij zonsondergang de zogenaamde “Sunset March” gelopen. Er staan 48 paar lichtmasten op de brug die verwijzen naar de 48 omgekomen militairen. Bij zonsondergang worden elke dag deze lichtmasten paar voor paar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond als het eerste paar lichten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten worden ontstoken. De veteranen willen hiermee niet alleen de gesneuvelde geallieerden herdenken, maar willen hiermee vooral een brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld bij hebben gedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid. Wij hebben afgelopen donderdag deze mars mogen lopen. Erg indrukwekkend en een moment om stil te staan hoe belangrijk vrede en vrijheid is en wat een voorrecht het is om in vrijheid te mogen leven.

Respect en een diepe buiging

Zaterdag 30 september ben ik aanwezig geweest op de afscheidsreceptie van Corrie Janssen. Zij nam die dag op 91 jarige leeftijd afscheid als vrijwilligster bij de Stichting Welzijn Ouderen Mill. Zij was dagelijks aanwezig op het kantoor van de SWOM om daar hand- en spandiensten te verrichten. Geweldig dat je op zulke hoge leeftijd nog dienstbaar kunt en wil zijn voor de samenleving. Respect en een diepe buiging voor Corrie. Een voorbeeld voor velen vind ik.