Onlangs heb ik een informatieavond over Alzheimer bijgewoond in Myllesweerd. Het thema van deze avond was: “Focus op talenten van mensen met dementie. Denk in mogelijkheden”.

Deze avond werd georganiseerd door de Stichting Welzijn Ouderen Mill, samen met Pantein, de KBO’s en Stichting Alzheimer Land van Cuijk. Tijdens deze avond bleek dat mensen met dementie toch nog nuttig en waardevol kunnen zijn. Aan de hand van een filmpje werd dat duidelijk. Een man met Alzheimer kan dagelijks, met veel geduld en de juiste instructies, alleen naar zijn vrijwilligerswerk fietsen. Voorheen sleet hij zijn dagen thuis achter de geraniums. Behalve dat dit, zijn gevoel van eigenwaarde, een flinke boost heeft gegeven, geeft dit ook een bepaalde rust voor zijn partner. Ook een mooi voorbeeld is het verhaal van een man met dementie die jarenlang in het onderwijs werkzaam is geweest. Hij woont nu in een verpleeghuis, maar hij geeft nog wel enkele dagdelen per week les op een ROC. Tijdens deze lessen vertelt hij aan studenten zijn verhaal als “ervaringsdeskundige”. Mooi dat dit kan, maar ik besefte me wel dat dit niet voor iedereen met dementie is weggelegd.

Gezond de gemeente door

Op zondag 8 oktober heb ik het evenement “Gezond de gemeente door” van Het Lokaal Beraad Ouderen mogen openen. De opening was in Langeboom. Ik heb daar onder andere een rondje gefietst met de duo fiets. Mijn “medepassagier” was Jan van den Boom. Tijdens ons ritje bleek dat Jan mijn vader goed heeft gekend. Bijzonder om deze man te mogen ontmoeten. Tijdens deze dag ben ik langs de gemeenschapsaccommodaties gegaan in onze vier kernen, in de vorm van een “happen en trappen” concept. In elke accommodatie kon je informatie inwinnen over organisaties die werkzaam zijn op het gebied van gezondheid en bewegen voor ouderen. Onder andere de SWOM presenteerde diverse activiteiten, Hart in Actie gaf een demonstratie volleybal en “walking voetbal”. Mooiland reed de hele dag rond met de buurtbus om mensen te voorzien van informatie over wonen. Verder waren er stands van onder andere Sociom, Steunpunt Mantelzorg en de SWOM. Overal was ook wel een gezond hapje en drankje te krijgen. Ook opende die dag onder andere enkele fysiotherapeuten in Mill en Sint Hubert en zorgboerderij De Horst hun deuren voor het publiek. Al met al een geslaagde dag. Mijn dank gaat naar de werkgroep gezondheid van het Lokaal beraad Ouderen en de vele vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

Nomineer de sporter en vrijwilliger van het jaar

Onlangs zijn weer brieven verstuurd naar alle verenigingen met de oproep een vrijwilliger, sportprestatie en sporttalent van het jaar te nomineren. De winnaars worden wederom bekend gemaakt op onze nieuwjaarsreceptie die gehouden wordt op 3 januari 2018 in Myllesweerd. Kent u een persoon of een team die voor een van deze drie prijzen in aanmerking komt, nomineer deze dan voor 4 november a.s. Op onze website www.gemeente-mill.nl/nominatie vindt u hoe u dit moet doen.