Op 21 maart 2018 vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaats. In het belang van onze democratie en de betrouwbaarheid van de politiek is het erg belangrijk dat er zo min mogelijk discussie ontstaat over de integriteit van bestuurders.

Daarom is er door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een handreiking gemaakt om de werving- en selectiecommissies van de politieke partijen te ondersteunen. In deze handreiking staat een methode om de integriteit van de (nieuwe) raadsleden te toetsen. Ondermijning is een thema dat hier nauw aan verbonden is. Kort samengevat gaat het bij ondermijning over vermenging van de onder- en bovenwereld. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht is er namelijk meer aandacht gekomen voor de groeiende ondermijning van het openbaar bestuur en de eventuele infiltratie van criminelen in de gemeenteraad. Op 13 november hebben de griffier en ik onze vier partijvoorzitters een toelichting gegeven over beide thema’s en instrumenten aangedragen hoe hiermee om te gaan.

Informatieavond Wonen Senioren

Op 13 november heeft een overleg plaatsgevonden met de Raadswerkgroep Toekomstvisie Gemeente Mill en Sint Hubert 2015. Tijdens dit overleg hebben we de laatste voorbereidingen doorgesproken voor de Informatieavond Wonen voor Senioren. In vervolg op eerdere debatten over “Wonen voor jongeren” organiseert de gemeenteraad op 23 november een “Woonavond voor senioren”. Op het programma staat onder andere een overzicht van de woonprojecten die voor nu en de komende jaren gerealiseerd zullen worden. Verder zijn er presentaties van de SWOM en Pantein. Het beloofd dus een interessante avond te worden! De Woonavond start om 19.30 uur in Myllesweerd. Vanaf 19.00 uur bent u welkom voor een kopje koffie of thee.

Bedrijfsbezoek Gebroeders Regter

Op dinsdag 14 november vond het zogenaamde Coördinatieoverleg Land van Cuijk plaats. Ik mocht deze keer als gastheer optreden en heb mijn vier collega’s uitgenodigd bij de Gebroeders Regter in Mill. Als vijf burgemeesters ontmoeten we elkaar regelmatig en hebben we het gebruik om onze bijeenkomsten te combineren met een bedrijfsbezoek binnen de betreffende gastgemeente. Vorige week heb ik gekozen voor een bezoek aan de Gebroeders Regter. Zij verzorgen al jarenlang naar volle tevredenheid onze kermissen. Al vele jaren mag ik samen met de leden van de Jeugdgemeenteraad de kermis in Mill openen. Natuurlijk laat ik me dan niet kennen en heb dan ook mogen “genieten” van vele spannende en flitsende attracties op de kermis in Mill. Het kermisbedrijf heeft zich de afgelopen jaren verder ontwikkeld en behoort momenteel tot de top 5 van Nederland. Ze organiseren kermissen en plaatsen attracties in zo’n honderd Nederlandse gemeenten. Het was een zeer boeiend gesprek over de kermisbranche en we hebben genoten van het kijkje achter de schermen van dit kermisbedrijf.

Certificaten “Jeugd eerste hulp”

Afgelopen woensdag heb ik aan 52 enthousiaste leerlingen van Bassischool de Kameleon certificaten “Jeugd eerste hulp” mogen uitreiken. De leerlingen uit de groepen 7 en 8 hebben na vijf inhoudelijke lessen over eerste hulp het geleerde in de praktijk mogen brengen. Bij het examen zijn de volgende onderdelen afgenomen: bewustzijn, ademhaling, actieve bloeding, shock, vergiftiging, diverse wonden, kneuzingen, botbreuken, ontwrichtingen, oververhitting, onderkoeling en bevriezing. Gelukkig hebben alle 52 deelnemers het examen met goed gevolg afgelegd.

Kanjers nogmaals van harte proficiat, echt knap werk! Via deze weg wil ik alle 23 vrijwilligers bedanken voor hun hulp en ondersteuning. Dit geldt ook voor de aanwezige brandweermannen en de ambulancedienst. Met de certificering van deze eerstehulpverleners is onze gemeente weer een stukje veiliger geworden!

Burgemeester Antoine Walraven