Op woensdag 22 november mocht ik met het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) en een aantal ondernemers uit de toerisme- en recreatiesector mee naar Enversed Virtual Reality Center in Eindhoven.

Een voorbeeld van Virtual Reality heeft u vast wel eens op TV gezien: iemand zet zo’n grote zwarte skibril op en begint dan om zich heen te kijken of zelfs met zijn armen en handen te bewegen. Vanuit uw positie ziet dat er een beetje raar uit, maar de persoon met deze bril op die ziet een totaal andere wereld om zich heen, kan er in rond bewegen, dingen aanraken en die weer tot andere acties leiden. Die “wereld” wordt door een computer gesimuleerd, maar via die bril lijkt het of je er midden in bent. Enversed programmeert dit soort “werelden”. Wij kregen een presentatie over de mogelijkheden van deze techniek voor toepassing in recreatie en toerisme en al snel bleek dat die mogelijkheden eindeloos zijn. Tenminste als je beschikbare budget ook eindeloos is. Deze wereld verandert echter waanzinnig snel en wat vandaag nog duur is kan volgend jaar al gewoon betaalbaar zijn. Een voorbeeld kwam ter sprake over de Grotestraat in Cuijk, waar men bij graafwerk een oude Romeinse weg heeft gevonden. Deze moet in de Romeinse tijd naar een Castellum hebben geleid. Binnenkort wordt de Grotestraat weer dicht gemaakt en zie je er niks meer van, net zo min als van het Castellum dat daar ooit moet zijn geweest. Hoe gaaf zou het zijn als met zo’n bril op kan zien en beleven hoe die plek er in de Romeinse tijd moet hebben uitgezien. Niet gewoon via een plaatje of een verhaal uit een boek, maar alsof je zelf op die plek bent en er kunt rondlopen alsof je een van de Romeinen bent. Of ervaren dat er 10.000 jaar geleden haaien zwommen op de plak waar nu onze Kuulen zijn. De haaientanden die daar gevonden zijn bewijzen dat die haaien er toen geleefd hebben. Wij mochten in Eindhoven die andere “wereld” ook ervaren. Ik heb een vlucht gemaakt over New York en Manhatten, soms hoog er boven, maar ook op straatniveau, vlak boven de taxi’s. Even rondgekeken bij het monument waar ooit de Twin Towers stonden en toen omhoog, bovenop de nieuwe Freedom Tower. Ziet u het al voor zich? Het voelt echt of je er bovenop staat en je begint een beetje te wankelen. 541 meter hoog en je kunt gewoon over de rand langs de gevel naar beneden kijken. Wat een beleving! Wie heeft er een goed idee voor het Land van Cuijk?

Het veld in

Op donderdag 23 november heb ik samen met Ernest de Groot van het Waterschap Aa en Maas een groep van 25 mensen rondgeleid door de Verborgen Raamvallei en hen verteld over de projecten waar we achter de schermen allemaal mee bezig zijn. Als u er meer van wilt weten dan kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En binnenkort zal ik u er ook via deze krant meer over vertellen.

Wonen voor ouderen

Donderdagavond was er in Myllesweerd een informatieavond over wonen voor de doelgroep ouderen. Pantein legde uit dat zij door nieuwe wetgeving nog maar een beperkte groep ouderen kunnen huisvesten in hun instelling en dat verreweg de meeste ouderen thuis moeten blijven wonen, ook in de fase dat ze meer zorg nodig gaan hebben. Rob Vloet ging daar vanuit de SWOM dieper op in. Op tijd je woning aanpassen zodat je er zolang mogelijk comfortabel kunt blijven wonen was onder andere zijn boodschap. En voor degenen die in de toekomst toch liever een nieuwe woning betrekken die geschikter is dan de huidige woning, presenteerde de gemeenteraad een aantal projecten die bij de gemeente in de pijplijn zitten. Projecten in elk kerkdorp, met zowel huur als koopwoningen. Er waren rond 250 aanwezigen, dus het onderwerp leeft bij deze doelgroep. En bij mij ook: nog werk genoeg!

Jos van den Boogaart
Wethouder gemeente Mill en Sint Hubert