Als wijkverpleegkundige bezoek ik regelmatig mensen die een zorgvraag hebben. Onlangs sprak ik een meneer met een chronische ziekte, die hulp bij het douchen had aangevraagd.

Tijdens het intakegesprek vertelde meneer dat hij het ergste vindt dat hij als gevolg van zijn ziekte zo weinig sociale contacten heeft. Meneer is weduwnaar en zijn kinderen wonen verder weg. Voordat hij ziek werd, was meneer actief bij verschillende verenigingen. Door zijn ziekte is hij nu aan huis gekluisterd. Zijn grootste wens is om weer een praatje te kunnen maken met iemand. Samen met meneer kijk ik wat er naast ondersteuning bij het douchen nog meer voor hem mogelijk is. Het bezoeken van de dagbesteding is door zijn aandoening helaas niet mogelijk, maar huisbezoek van een vrijwilliger is wel een optie. Ik heb deze vraag voorgelegd aan de welzijnsorganisatie waar we nauw mee samen werken. Zij hebben meneer vervolgens in contact gebracht met een vrijwilliger. Deze komt nu regelmatig bij hem thuis en soms gaan ze samen met behulp van een rolstoel een stukje wandelen.

Als ik een paar weken later weer bij meneer kom, straalt hij helemaal. Hij is enorm opgefleurd van de bezoekjes van de vrijwilliger. Mooi om te zien dat vrijwilligers, zorg- en welzijnsorganisaties er samen voor zorgen dat mensen een fijn leven kunnen leiden.

Miriam van Schaik
Wijkverpleegkundige Thuiszorg Pantein
Regio Mill