Op 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Dit betekent dat de politieke partijen momenteel druk bezig zijn met het werven van de kandidaten voor de kieslijsten.

In het kader hiervan hebben de griffier en ik samen met de voorzitters van de politieke partijen eerder al uitgebreid stil gestaan bij het onderwerp integriteit. Voor de betrouwbaarheid van onze volksvertegenwoordiging is het natuurlijk erg belangrijk dat onze (toekomstige) raadsleden van onbesproken gedrag zijn: eerlijk, oprecht en betrouwbaar.

Ondermijning

Begin november hebben we daarom met elkaar besproken hoe we de integriteit kunnen toetsen en hoe we ons bewust kunnen zijn en blijven van de integriteitsrisico’s. Een thema dat namelijk nauw verbonden is aan een ander onderwerp dat momenteel actueel is: ondermijning

Screening belangrijk

Grofweg betekent ondermijning: vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Een fenomeen dat zich helaas ook in de politiek voordoet. En ook al zijn er gelukkig geen aanwijzingen voor dat dit in onze gemeente momenteel het geval is, toch vind ik het belangrijk dat de politieke partijen zich er van bewust zijn. Dat zij zich realiseren dat het belangrijk is dat de kandidaten die op de lijsten staan, en dus in de gemeenteraad kunnen komen, goed gescreend moeten worden.

Gratis VOG

De gemeente heeft bij het screenen van deze personen formeel geen rol. Het is een verantwoordelijkheid voor de politieke partijen zelf. Toch zie ik hier ook een gezamenlijk belang. Daarom hebben wij als gemeentebestuur vorige week aan de politieke partijen laten weten dat wij de politieke partijen hierbij willen faciliteren. Dit doen we door de eerste vijftien personen van iedere kieslijst kosteloos een Verklaring Omtrent Gedrag te verstrekken. Dit is een verklaring waaruit blijkt dat gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving.
We verwachten daarbij wel dat de politieke partijen pas een persoon op de kieslijst plaatsen als deze persoon een VOG heeft overlegd. En als personen geen VOG kunnen of willen overleggen ze dan niet op de kieslijst worden toegelaten.
Op deze manier ondersteunen wij de politieke partijen om de integriteit van de leden op de kandidatenlijsten te kunnen waarborgen. Zo werken we samen aan een betrouwbare volksvertegenwoordiging in onze gemeente.