Op vrijdag 8 december zat ik in het provinciehuis weer aan tafel bij het bestuurlijk overleg Natuurnetwerk Brabant.

Aan deze tafel worden besluiten genomen over het beschikbaar stellen van geld en uren voor de realisatie van het Natuurnetwerk in Noord-Brabant, wat vroeger de Ecologische Hoofdstructuur heette. Ik vertegenwoordig daar de gemeenten van Noordoost Brabant en natuurlijk heb ik ook voldoende aandacht voor de belangen van het Land van Cuijk en van onze eigen gemeente. We hebben die ochtend besloten om 1100 uren provinciale ondersteuning toe te kennen voor onze Raamvallei en 1200 uren voor de Maasheggen. Daarmee is de voortgang van allerlei projecten in deze gebieden zeker gesteld voor 2018. Wilt u weten met welke projecten we bezig zijn in de Raamvallei? Meldt u dan aan voor de online nieuwsbrief via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Samen zorgen voor een sneeuwvrije route

Op de terugweg van Den Bosch naar Mill werd ik getrakteerd op een stevige sneeuwbui en die sneeuw heeft ons het hele weekend beziggehouden. Terwijl de één genoot van een lekkere winterwandeling door het wit betoverde landschap en anderen met een slee of oude zwemband van de oude vuilnisbelt af roetsjten, bracht de sneeuw ook voor velen het nodige ongemak. Onze mensen van de buitendienst hebben het hele weekend in ploegendienst geprobeerd om de doorgaande routes zo goed als mogelijk sneeuwvrij te maken. Mijn complimenten daarvoor! Uiteraard kunnen zij onmogelijk alle straten in onze gemeente sneeuwvrij maken, dus wij verwachten van onze inwoners dat zij zelf ook een handje helpen door het voetpad voor hun perceel schoon te maken. Als iedereen dat doet ontstaat er een begaanbaar pad naar de hoofdroutes die de gemeente sneeuwvrij houdt. Bent u daar niet toe in staat, vraag dan een buurman of bekende om een handje te helpen. U doet het niet alleen voor u zelf, maar ook voor uw buurtgenoten. Overigens krijg ik ook elk jaar weer vragen waarom we niet strooien in het doodlopende straatje bij Aldenhorst. Het antwoord daarop is eenvoudig: als je zout strooit op een weg waar veel auto’s rijden dan wordt de sneeuw met het zout gemengd en dan kan het strooizout zijn werk doen. Als er geen of weinig auto’s rijden dan werkt het zout vrijwel niet. Dus ook daar wil ik een beroep doen op een helpende hand van mensen uit de buurt.

Nieuwbouw in Wilbertoord

In Wilbertoord wonen de eerste nieuwe bewoners in het uitbreidingsplan Moerboom 3 inmiddels in hun nieuwe huizen en wordt er volop gebouwd op enkele andere bouwkavels. Een belangrijke volgende stap is de bouw van maar liefst dertien huurwoningen die volgens planning gaat starten in week 6 van 2018 (als sneeuw en ijs de planning niet te veel verstoren). Afgelopen week is de bouwvergunning hiervoor verleend en is de grondverkoop afgerond. Zit u te wachten op een huurwoning? U kunt u melden bij Peters Projectontwikkeling in Schaijk.

Vergeet uw parkeerschijf niet

Tussen de feestdagen in december zoekt iedereen weer naar de beschikbare momenten voor het doen van de boodschappen. Op het marktplein leidt dat af en toe tot extra parkeerdruk. Vergeet u dan niet uw parkeerschijf achter het raam te leggen, want u parkeert in de blauwe zone. Onze BOA’s kunnen er niet voortdurend op controleren, maar ze maken zeker een paar keer een rondje. Het zou jammer zijn als het gespreksonderwerp tijdens het kerstdiner over een opgelopen parkeerboete moet gaan. De blauwe zone geldt in de Kerkstraat, een stukje Hoogstraat, een stukje Stationsstraat, Oranjeboomstraat, burg. Verstraatenlaan en het marktplein. De blauwe zone geldt niet ’s avonds en ’s nachts en niet op zondag. De rest van de tijd is gebruik van de parkeerschijf verplicht en is de maximale parkeerduur twee uur.

Ik wens u hele fijne feestdagen.

Wethouder Jos van den Boogaart