‘Het spel van de vrijheid’. Zo heet een boek. Zo zou je ook Carnaval kunnen noemen. Want zeggen we niet: ‘De boog kan niet altijd gespannen zijn’ en ‘je moet af en toe eens gek doen om niet gek te worden?’

Toon Hermans zei, dat we voldoende eten en drinken maar veel te weinig lachen. ‘Alles heeft zijn tijd’ zegt de bijbel. Er is een tijd om te huilen, en er is een tijd om te lachen. Er is een tijd om te jammeren, en er is een tijd om te dansen van plezier.
Natuurlijk kun je bij dit alles ’n bedenkelijk gezicht trekken.
Spel van de vrijheid! Alles mooi en wel. Maar je kunt de vrijheid toch maar misbruiken! Vrijheid als voorwendsel voor egoïsme. Natuurlijk kan dat. Je kunt alles misbruiken. Zelfs je medemens. En dat gebeurt ook. Ook tijdens de Carnaval. Maar dat is toch niet de bedoeling van dit feest, zou ’t wel?
Carnaval is eigenlijk een zwak aftreksel van het zogenaamde ‘Narrenfeest’.
Dat vierden ze in de donkere middeleeuwen. Op dat feest werd al het starre, plechtstatige en al te sterk gereglementeerde leven gehekeld en bespottelijk gemaakt. Vooral de hoge heren moesten het ontgelden. De mens werd op zijn nummer en op zijn juiste plaats gezet. Op de plaats waar Aswoensdag hem ook zet: Mens denk eraan dat je (maar) stof bent en dat je weer tot stof terugkeert’.
Daarom, vier Carnaval zoals het hoort. Geniet enorm, slaap gerust wat minder en verbroerder.
Maar nog fijner zou het zijn, als je na Carnaval, behalve een schorre keel, ook nog wat van die vriendschap overhoudt. Dat eenheid, gelijkheid en saamhorigheid er een beetje op vooruit zouden zijn gegaan.
Wat is het fijn dat we met carnaval even iemand anders mogen zijn.
Kruip gerust in de huid van degene die lekker in zijn vel zit. Geniet ervan met volle teugen. Misschien is het toch maar het fijnste om te blijven wie je bent en in ieder geval jezelf te zijn.
Beste Millse mensen: zet ‘m op! Laten we allemaal één zijn met elkaar en gelijk zijn voor elkaar in de zalen en op straat, want dat is noodzakelijk om de carnaval te doen slagen. Ik zou zeggen, maak er met z’n allen weer een onvergetelijke carnavalsfeest van. Ga lekker los, na Aswoensdag begint het gewone leven weer!

Ad van der Meijden,
Pastoor