Na de batterij weer te hebben opgeladen tijdens een korte break in de Ardennen volgde vorige week een volle agenda. Meerdere vergaderingen, bijeenkomsten en interessante ontmoetingen stonden op de planning.

Bij het schrijven van mijn column is het dan ook altijd weer lastig om te kiezen. Omdat ik voorlezen en vrij lezen in dit digitale tijdperk van groot belang voor kinderen vind, heb ik deze week gekozen om iets te schrijven over de Nationale en lokale Voorleeswedstijd. Uit onderzoek blijkt dat lezen de taalontwikkeling van kinderen in belangrijke mate stimuleert. Campagnes als De Nationale Voorleeswedstrijd zijn nodig om te voorkomen dat kinderen minder gaan lezen.

25 jaar De Nationale Voorleeswedstrijd

In 2018 viert de Nationale Voorleeswedstrijd feest: de grootste leesbevorderingswedstrijd van Nederland vindt dit jaar voor de 25e keer plaats. Van de bijna 233.000 deelnemers zijn er 3.474 kinderen tot voorleeskampioen van hun school gekroond tijdens de schoolrondes van de wedstrijd. Zij laten de komende maanden hun voorleestalent zien tijdens de lokale, regionale en provinciale voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting lezen. Tijdens de landelijke finale op woensdag 23 mei bepaalt een vakkundige jury wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2018 mag noemen. De provincie Noord-Brabant telt net als voorgaande jaren de meeste schoolkampioenen; er werden maar liefst 629 Brabantse leerlingen aangemeld voor de vervolgrondes.

Voorleeskampioen gemeente Mill en Sint Hubert

Vijf van deze voorleeskampioenen kwamen op donderdag 22 februari naar Myllesweerd. Ze werden vergezeld door hun enthousiaste klasgenoten, leerkrachten en ouders. De kinderen hadden prachtige spandoeken gemaakt en moedigden hun kampioenen luidkeels aan. Ik was gevraagd om als een van de juryleden te beoordelen wie zich voorleeskampioen 2018 in onze gemeente mag noemen. Onze jury kreeg vakkundig advies van onze twee jeugdwethouders. De spanning in de zaal was voelbaar als de kandidaten aan het voorlezen waren uit de door hun gekozen kinderboeken. Na het voorlezen hebben we ons als jury teruggetrokken om met elkaar te bepalen wie de beker mee naar huis mocht nemen. We hebben onder andere gelet op het tempo, de tempowisselingen, de emotie, de verstaanbaarheid, de fragmentkeuze en de verbinding met het publiek. Het was geen gemakkelijke taak, omdat de kwaliteit van de voorlezers erg hoog was. Maar uiteindelijk zijn we er toch uitgekomen. Na ons beraad mocht ik op het podium bekend maken dat Tess Verstraten (’t Stekske) onze voorleeskampioen 2018 is geworden. Ze heeft op prima wijze een fragment voorgelezen uit het boek “De Wilde Kippen Club”; auteur: Cornelia Funke. Na het bekendmaken van de uitslag ontstond er spontaan een Langenbooms feestje op het podium. Tess nogmaals van harte proficiat en heel veel succes bij de regionale voorronde. Ik heb er alle vertrouwen in dat jij ver gaat komen. Maar ook mijn oprechte complimenten voor de andere vier schoolkampioenen. Geweldig gedaan en blijf lezen!