Na de verkiezingen voor de gemeenteraad op 21 maart is de periode van de coalitieonderhandelingen en de collegevorming gestart.

Het is aan de gekozen fracties in onze gemeenteraad om tot een coalitie te komen die het college gaan vormen. Als burgemeester heb ik geen formele rol bij die collegevorming. Wel is in de Gemeentewet vastgelegd dat de burgemeester na afloop van de besprekingen voor de collegevorming wordt geïnformeerd over de uitkomsten en in de gelegenheid wordt gesteld om zijn opvattingen daarover kenbaar te maken. Zonder een wettelijke grondslag ben ik overigens de afgelopen weken tussentijds in kennis gesteld over de voortgang van de besprekingen. Ik vertrouw op een transparant en constructief proces en ga ervan uit dat op korte termijn bekend wordt welke partijen de coalitie gaan vormen en welke wethouders zitting gaan nemen in het college. Partijen veel succes en wijsheid toegewenst!

The Young Talent Group Land van Cuijk

Afgelopen week hebben de gemeentesecretaris en ik een constructief gesprek gehad met twee vertegenwoordigers van The Young Talent Group (YTG), een groep jonge talenten uit het Land van Cuijk. Volgens hun website betekent talent zijn: “ertoe doen, je omgeving positief beïnvloeden”. Om hier invulling aan te geven realiseren zij projecten, verbinden en innoveren. Voorbeelden van projecten zijn: pop-up stores in Cuijk, Grave en Boxmeer, speeltuin in de gemeente Boxmeer, JA77 (infrastructuur), brainstorm regionaal bureau voor toerisme, robot wedstrijd, food truck festival en piano kloostertuin. Voor achtergrondinformatie verwijs ik u graag naar: www.theyoungtalentgroup.nl. De aanleiding voor het gesprek was het feit dat de YTG nog weinig actief is geweest in de gemeente Mill en Sint Hubert. Verder is er op dit moment slechts één van de talenten woonachtig in onze gemeente. Hier zien beide partijen graag verandering in. In goed overleg hebben we een aantal mogelijke projecten binnen onze gemeente besproken. Een enthousiast gesprek dat wat mij betreft navolging verdiend.

Rondje van de Burgemeester

Zoals gezegd zijn de coalitieonderhandelingen in volle gang. Op 29 maart zijn onze 15 raadsleden geïnstalleerd en zijn we van start gegaan met de nieuwe bestuursperiode 2018-2022. In het nog op te stellen Raadsprogramma worden ongetwijfeld nieuwe ambities en projecten voor de komende jaren opgenomen. Maar meerdere projecten worden ook gecontinueerd. Een voorbeeld daarvan is “Het rondje van de burgemeester”. Ik blijf het belangrijk vinden om van inwoners zelf te horen wat er speelt en leeft. Of er goede ideeën of misschien wel vragen of zorgen zijn. Het afgelopen half jaar heb ik 30 gesprekken gevoerd over allerlei onderwerpen. Onze dorpen moeten fijne plekken blijven om te wonen en werken, derhalve is het van belang dat de gemeente en de inwoners elkaar blijven opzoeken en samenwerken. Ik kom naar iedereen toe die met mij in gesprek wil gaan. De locatie en het gezelschap mag u zelf bepalen. U zorgt voor de koffie en ik neem gebak mee. Voor een afspraak kunt u contact opnemen met Nellie Hermanussen (0485-460349).