Op maandag 14 mei heeft er een bijeenkomst van de Kunstcommissie plaatsgevonden. Een van de bespreekpunten was de evaluatie van de totstandkoming van ons nieuwe kunstwerk “Dorpskracht” op de Markt in Mill.

Over het algemeen hebben we positieve reacties mogen ontvangen over de procesgang en de kwaliteit van het kunstwerk. Tijdens het proces hebben we inbreng en advies gekregen vanuit de Kunstcommissie, het digitale Inwonerspanel en Ondernemerscollectief Mill (OCMill).

Het betreffende kunstwerk is op 14 maart onthuld en de verlichting wordt op korte termijn aangelegd. Het beeld bestaat uit ringen die in en door elkaar lopen, in een verticale beweging. Ze zijn zo verbonden dat ze elkaar in balans houden: een symbool voor de gemeenschap van Mill en Sint Hubert, met al zijn verenigingen en mensen die de zaak “draaiende” houden. De ringen zijn een soort tandwielen en worden gevormd door silhouetten van allerlei inwoners uit Mill en Sint Hubert. Mocht u behoefte hebben aan nadere informatie over het kunstwerk dan verwijs ik u graag naar de website van de kunstenares: www.karincolen.nl.

Vrijwilligers

Het Kunstwerk “Dorpskracht” kan worden gezien als een eerbetoon aan de vele vrijwilligers die actief zijn in onze gemeenschap. Vorige week heeft het CBS de “Monitor Brede Welvaart 2018” gepresenteerd. In deze editie wordt beschreven hoe de welvaart zich in Nederland ontwikkelt. De Monitor beschrijft zowel de economische als de ecologische en sociaal-maatschappelijke aspecten van welvaart. Het voert te ver om hier nu in mijn column over uit te wijden. Wel wil ik in dit kader vermelden dat Nederland de absolute nummer 1 van Europa is voor wat betreft het aantal vrijwilligers. En daar mogen we best trots op zijn, want samen staan we sterker. Ook in onze dorpen zetten vele inwoners zich vrijwillig en belangeloos in ten dienste van onze gemeenschap. Vrijwilligers zijn het cement van onze samenleving en verdienen respect en dankbaarheid!

Vrijwilliger zijn
is vrijwillig
maar niet vrijblijvend
is verbonden
maar niet gebonden
is onbetaalbaar
maar niet te koop
is positief denken
is positief doen
met als enig doel
voor je zelf en de ander
een goed gevoel

Lid in de Orde van Oranje Nassau

Op 26 april mocht ik één van onze vrijwilligers benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde telefonisch, omdat Martin Nabuurs die dag in Suriname op vakantie was. Op dinsdag 15 mei mocht ik de Koninklijke Onderscheiding “lid in de Orde van Oranje Nassau” alsnog persoonlijk opspelden. Het was een gezellige en zonnige bijeenkomst in Wilbertoord waar familie, vrienden en bekenden bij aanwezig waren. Martin heeft de onderscheiding gekregen voor het vele vrijwilligerswerk bij de Carnavalsvereniging, de Lokale Omroep Mill, de Toneelvereniging Vier in Een, de Jeugdvereniging Wilbertoord en diverse verenigingen en buurtschappen. Kortom dik verdiend en nogmaals mijn welgemeende felicitaties. Wat mij betreft weer zo’n prachtig voorbeeld van “Dorpskracht”!