Onlangs had ik een overleg met de gezamenlijke wijk- en dorpsraden in onze gemeente. In Mill West, Wilbertoord, Langenboom en Sint Hubert zijn deze dorps- en wijkraden actief. Op hun eigen wijze proberen zij de belangen van hun dorp of wijk zo goed mogelijk te behartigen.

Enthousiaste en bevlogen mensen

Tijdens dit overleg werd mij weer eens keer duidelijk hoe actief ze bezig zijn met het wel en wee in hun dorp of wijk. Enthousiaste en bevlogen mensen die erg betrokken zijn bij hun omgeving en zich daar met hart en ziel voor in zetten. Voor ons als gemeente zijn zij zeer waardevol. Waardering en respect voor de tijd en energie die zij in hun goede werk steken. Zij zijn de ogen en oren in onze kernen en kaarten zaken die zij signaleren bij ons aan. Vanuit onze kant betrekken wij de dorps- en wijkraden bij actuele ontwikkelingen in de diverse dorpen. Een goed voorbeeld hiervan is de wijkschouw in Sint Hubert. Samen met mensen van Woonmaatschappij Maasland, onze gemeente en de dorpsraad zijn er knelpunten op het gebied van wonen en openbare ruimte in de wijk het Grootven in Sint Hubert in beeld gebracht. Deze wijkschouw is de basis om te komen tot een beter woon en leefklimaat in het Grootven in Sint Hubert

Een groot pallet aan onderwerpen

Verder houden de dorps- en wijkraden zich bezig met een groot pallet aan onderwerpen. Een greep uit deze onderwerpen: woningbouw, kermis, zendmast in Wilbertoord, huiskamerprojecten, kinderboerderij in Mill West, openbaar groen, behoud van onderwijs en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal initiatieven en activiteiten die het leven in onze vier kernen nog aangenamer maken dan het nu al is.

Wijk- en dorpsraden zijn belangrijke partners

De dorps- en wijkraden worden in de toekomst steeds belangrijker voor ons als gemeente. Zij weten als geen ander wat belangrijk is voor de leefbaarheid in hun eigen dorp of wijk. Meer en meer zullen zij door ons betrokken worden bij onderwerpen die er spelen. Ook zie je dat zij zich steeds meer bezig gaan houden met een visie op hoe hun dorp of wijk en dus hoe onze gemeente er in de toekomst uit zou moeten zien.
Voor ons als gemeente zijn zij een van de belangrijkste partners voor het bepalen en uitvoeren van ons beleid.

Nog een wijkraad erbij?

Op een plek in onze gemeente ontbreekt echter nog een wijkraad, namelijk Mill centrum. De komende tijd gaan wij er serieus werk van maken om in deze wijk een dergelijke raad van de grond te krijgen. Mocht u geïnteresseerd zijn om samen met anderen een steentje bij te dragen aan een prettig woon- en leefklimaat in het centrum van Mill, laat het ons dan weten.
Want zeg nu zelf. Wat is er fijner dan wonen in een gemeente waar het leven goed is, de omgeving mooi is en de mensen nog aandacht hebben voor elkaar. In een dergelijke omgeving willen wij toch allemaal wonen.

Rolstoelwandeling

En dat mensen er voor elkaar willen zijn, blijkt wel uit de rolstoelwandeling die afgelopen week werd gehouden. Ruim 120 deelnemers en ruim 160 vrijwilligers hebben genoten van een wandeltocht langs de Kuulen. Zoveel vrijwilligers op de been is iets waar ik oprecht trots op ben. Dat geeft aan dat mensen in onze gemeente aandacht hebben voor elkaar en echt iets voor elkaar willen betekenen.