Als ik naar buiten kijk zie ik tegenover me twee huizen waar de Nederlandse vlag vrolijk wappert. Bij de ene vlag hangt een rugzak, wat boeken en ballonnen. En bij de andere vlag een schooltas met ballonnen. Een slinger met vlaggetjes en voor het raam een certificaat. Het is duidelijk: Hier is feest!

Heerlijk is het, dat je na hard ploeteren feest kunt vieren omdat je geslaagd bent. Alle zorgen of het wel of niet gelukt is zijn voorbij. Gespannen veranderd in ontspannen en als de roes van het feesten voorbij is komt er weer een nieuwe uitdaging aan. Een vervolgopleiding, een nieuwe studie, een nieuw project, je bent in wezen nooit klaar. Feitelijk kan je iedere dag kijken of je dag geslaagd is en zo niet dan heb je de volgende dag weer een nieuwe kans. En laten we het vooral niet te groot en te serieus nemen in ons dagelijks leven. Ook een herkansing is een leer- en groei moment.

Afgelopen week had ik vier verjaardagen in vijf dagen en die waren in ieder geval zeer geslaagd. Mijn ex vierde zijn verjaardag zoals ieder jaar bij onze jongste zoon omdat beide op dezelfde dag jarig zijn. Mijn moeder werd acht en tachtig en dat werd gevierd met een lunch. En Daan was de dag erna jarig en zijn verjaardag is een mooie gelegenheid om hier samen met mijn ex naartoe te gaan. Daan heeft zijn leven hervat na een hele moeilijke periode. Diepe bewondering heb ik voor deze prachtige lieve man die zo zijn best doet om hier op aarde, met al die duizenden prikkels, te kunnen leven. Drugs en alcohol zijn al vele jaren taboe en ook vlees heeft hij afgezworen. Hij is in mijn ogen honderd procent geslaagd.

Als ik denk aan de uitdaging positief denken, vraag ik me af of ik daarin geslaagd ben. Ook hiervoor heb ik, eerlijk is eerlijk, veel bijlessen moeten volgen. Mijn oud collega was hier een ware meester in. Als een andere collega en ik in de barricades stonden om moord en brand te schreeuwen, hij bleef ten alle tijden rustig. Wat heb ik veel van die man geleerd en wat een geweldig voorbeeld was hij voor mij. Ten alle tijden bleef hij kalm, niet van zijn plaats te krijgen. Terwijl de rest als aangeschoten wild heen en weer liep, geen idee had waar in godsnaam naar toe, had hij de strategie al bepaald. Rust, kalm en onverstoorbaar met een positieve ingang zette hij ons allen op het goede spoor. En daardoor konden we verder.

En dan heb je ook nog het vak grootouder. Ik zit nog in de kleuterklas dat besef ik goed. Fenna en ik spelen dat het een lieve lust is en we hebben veel lol met elkaar. Het grote werk waarin ik examen moet doen, bij mijn schoondochter en zoon en wellicht ook voor mezelf, komt pas later. Nu bouw ik met certificaten aan mijn toekomst en ben benieuwd wat dat gaat brengen. Ik ben in ieder geval veel meer ontspannen en zou willen dat ik dat bij mijn kinderen ook had gehad. Maar toen stond poetsen en opruimen nog hoog op de prioriteiten lijst en dat is gelukkig tegenwoordig wel wat anders. Meer tijd en ruimte voor ontspanning voor leren en fouten mogen maken. Zingeving komt steeds meer in de belangstelling en dan moet er toch weer gepoetst, geschaafd en opgeruimd worden om je ware zijn te kunnen ontdekken.

Het is belangrijk om het leven te vieren en zo af en toe een feestje te bouwen. De twee vlaggen aan de overkant, met ballonnen en slingers, herinneren mij hieraan. Proficiat buurtjes en alle anderen geslaagden, maak er een mooi feestje van.

Tilly Gerritsma