De afgelopen week liep wat anders dan verwacht. Zondag werden wij namelijk verrast door een familie die ongevraagd en zonder toestemming caravans had geplaatst op een stuk gemeentegrond aan de Kampweg in Mill.

Al snel werd duidelijk dat het drie broers waren die de bedoeling hadden om in Mill te blijven. Ze claimen recht te hebben op deze plek, omdat hier een aantal jaar geleden woonwagens stonden.

Ongevraagd en zonder toestemming

Laten we voorop stellen dat wij als gemeente begrip hebben voor mensen die voor hun rechten opkomen. We hebben echter absoluut geen begrip voor de manier waarop deze drie broers ongevraagd en zonder toestemming op een stuk grond willen gaan wonen dat niet van hen is maar van de gemeente. Daarnaast ligt deze grond in een woonwijk en willen wij bij nieuwe ontwikkelingen de omwonenden eerst betrekken, daar hebben zij recht op vinden wij.
Hoe zit dit nu precies? Zo’n zes jaar geleden stonden er aan de Kampweg inderdaad een aantal woonwagens. Met (financiële) steun van de gemeente zijn deze bewoners destijds vertrokken naar reguliere woningen. Van het voormalige woonwagenterrein werden alle voorzieningen verwijderd en het werd ontoegankelijk gemaakt omdat de gemeente er op termijn woningen wilde gaan bouwen. Eén bewoonster wilde niet verhuizen. Zij is gebleven en woont nog steeds in een woonwagen, tegenover dit stuk gemeentegrond.

Nieuwe regels uitwerken

Op 12 juli van dit jaar heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nieuwe beleidsregels opgesteld. Hierin staat dat de gemeenten meer ruimte moeten maken voor bewoning in woonwagens. Momenteel werken wij deze beleidsregels uit, samen met onze partners (als woningcorporaties), andere gemeenten in het Land van Cuijk en de provincie. De beleidsregels vormen een richtlijn waarbinnen gemeenten zelf beleid kunnen opstellen.
Dit doen we zorgvuldig, gedegen en samen met onze inwoners. Wij registreren sinds 2017 belangstellenden voor een woonwagenplaats in onze gemeente. Dit doen wij omdat een gerechtelijke uitspraak er ons op heeft gewezen dat we deze behoefte aan staanplaatsen in beeld moeten brengen mochten we het bestemmingsplan op die plek ooit willen wijzigen.
Deze drie broers staan niet bij ons als belangstellenden geregistreerd.

Forceren

Kortom, deze familie wil een plek forceren en daar gaan wij niet in mee. Omdat ze geen gehoor hebben gegeven aan onze vraag om vrijwillig te vertrekken (voor afgelopen donderdag 17.00 uur), zijn we genoodzaakt om dit via de juridische weg te doen.
Afgelopen vrijdag zijn wij met het drietal en hun adviseurs in gesprek gegaan. Nogmaals, wij willen natuurlijk naar het verhaal achter deze actie luisteren en hebben uiteraard begrip voor mensen die voor hun mening uit willen komen en een signaal willen afgeven. Maar dan wel volgens de juiste spelregels die gelden voor iedereen en zeker niet tot overlast of benadeling van inwoners.

Vragen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen hierover? Bel dan gerust met onze gemeente (0485-460 300) of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Burgemeester Antoine Walraven
Wethouder Erik van Daal
Wethouder Jos van den Boogaart