“Vrijwilligers worden niet betaald, niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn”. “Als elke vrijwilliger een ster kreeg werd het nooit meer donker”. Zomaar wat spreuken als je zoekt op het woord vrijwilliger. Het zijn slechts spreuken, maar allemaal een waarheid als een koe.

Veel actieve vrijwilligers

Dat wij in onze gemeente veel actieve vrijwilligers hebben, werd me de afgelopen weken wel weer duidelijk. Om te beginnen mocht ik aanwezig zijn bij het vijftigjarig jubileum van de KBO in Wilbertoord. Het viel me weer op hoe actief men in Wilbertoord is, van jong tot oud. Ik kwam op de jubileumreceptie binnen in een volle zaal. Uiteraard grotendeels gevuld met leden van de KBO. Daarbij zaten veel vrijwilligers die zich inzetten om alle mooie activiteiten die de KBO organiseert mogelijk te maken. Het bewijs dat de KBO in Wilbertoord nog springenlevend is, mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers.

De Wissel

Een week later was ik aanwezig op de open dag van jongerencentrum de Wissel in Mill. Ik ben daar samen met mijn dochter naar toe gegaan, die ook vrijwilliger is bij de Wissel. Op het tijdstip dat wij er waren was het nog niet zo druk, wat mij de gelegenheid gaf om met de aanwezige bestuursleden en vrijwilligers in gesprek te gaan. Ook hier was het weer goed om te ervaren hoe betrokken deze jonge mensen zijn bij hun eigen Wissel. Goed om te melden is het feit dat de open dag van de Wissel werd georganiseerd op nationale burendag en dat ook de buurtgenoten van de Wissel werden uitgenodigd. Een mooi gebaar richting buurt, lijkt mij.

Tenslotte ben ik recent aanwezig geweest bij de Duo-marathon. De burgemeester heeft hier in zijn column ook al aandacht aan besteed. Ondanks het slechte weer waren de deelnemers erg positief en enthousiast over dit evenement. Deze marathon zou niet zo’n succes zijn als de ruim 100 vrijwilligers hier niet actief en enthousiast hun schouders onder zouden zetten. Dit hoorde ik ook van veel deelnemers terug. Zij hadden vaak meer waardering en respect voor de enthousiaste inzet van de vrijwilligers dan voor hun eigen sportieve prestatie.

Onze gemeente bruist van de activiteiten en evenementen op velerlei gebied. Hiervoor staan wij bekend in de verre omgeving. Ik wil graag mijn waardering uitspreken voor alle vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken. Zonder hen zou er geen enkel evenement of activiteit mogelijk zijn.

Om met een passende spreuk mijn column te eindigen: “Vrijwilligers vinden is een kunst, vrijwilliger worden is een gunst, vrijwilligers houden is een geluk, vrijwilliger blijven een meesterstuk”.