Ruim een maand geleden hebben we de aftrap gedaan voor deze terugkerende column. We willen de lezers van de Neije Krant en inmill.nl graag meenemen bij gebeurtenissen binnen onze post Mill.

Omdat het niet mogelijk is om alle brandweertaken binnen elke post te beoefenen, en om materieel efficiënter te kunnen gebruiken, kennen we binnen Brandweer Brabant-Noord een aantal specialismes. Naast de basisbrandweerzorg hebben de meeste brandweerposten binnen onze regio ook de verantwoording over een specifieke taak. Voor Mill zijn dit (zware) hulpverlening en oppervlakteredding. De hulpverlening heeft meestal betrekking op zwaardere ongevallen met bv. vrachtwagens of landbouwmachines. De hulpverlening en andere specialismes gaan we in toekomstige columns uitdiepen.

Met het oppervlaktereddingsteam kunnen we mensen of dieren uit of vanaf het water halen tot een afstand van 200 meter van de walkant. Het oppervlaktereddingsteam borgt de waterreddingen in het oostelijke deel van onze regio. De meerwaarde van het team zit in de snelheid waarmee we kunnen optreden. Brandweerduikers hebben als standplaats Den Bosch en wanneer de duikers ter plaatse moeten komen dan is de opkomsttijd minimaal 40 minuten waardoor het “gouden uur” in gevaar komt. Er is een reële overlevingskans voor drenkelingen wanneer deze binnen één uur gered en behandeld worden. Het team bestaat, naast een chauffeur en bevelvoerder (die de leiding heeft), uit twee zwemmers en twee lijnhouders die de aangelijnde zwemmers vanaf de kant begeleiden. Het spreekt voor zich dat de zwemmers over een bovengemiddelde zwemvaardigheid beschikken en dat onze post de technieken met regelmaat beoefent.

Op 28 augustus werd het oppervlaktereddingsteam gealarmeerd voor een aanrijding tussen een personenauto (met twee inzittenden) en een vrachtwagen waarbij de auto op kop in de sloot terecht was gekomen met de vrachtwagen er bovenop. Voor één persoon kwam de hulp helaas te laat maar het andere slachtoffer is door ons team succesvol uit de auto en het water gered. Dit is waar we het met z’n allen voor doen.

Op 30 september werd post Mill samen met post Wanroij om 3.43 uur gealarmeerd voor een uitslaande brand in een loods aan de Voortsestraat in Sint Hubert. Samen met de hoogwerker van post Cuijk hebben we de overslag naar de achtergelegen caravanstalling weten te voorkomen. Vanwege het vergevorderde stadium van de brand moest de loods helaas als verloren worden beschouwd.

Heeft u voor ons vragen of suggesties, laat het ons weten (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).