Sommige mensen hebben er geen last van en blijven altijd dezelfde maat houden. Het lijf zakt ook bij hen een beetje uit maar toch... dezelfde maat. Maar bij een grote groep dames, en vergeet de heren niet, komen er door de jaren heen toch wat kilootjes en rondingen bij.

‘Trendy looks voor zelfbewuste vrouwen met mooie rondingen’ zie ik opeens in een advertentie voorbij komen. ‘ Mooie rondingen’ wat ontzettend aardig dat er zo over mijn, onze rondingen geschreven wordt. En dan ook nog zelfbewust mogen zijn en weten dat rondingen ook niet het einde van de wereld betekent. Alles in het juiste (verkoopbare) perspectief plaatsen, laat dat maar aan de reclamejongens over. Daar kunnen we nog veel van leren. Of zouden het reclame dames zijn en zouden zij ook vinden dat het de hoogste tijd wordt dat ook de rondingen, die door Rubens hoogst gewaardeerd werden, weer eens van stal moeten worden gehaald. En zijn het dan jongedames die vermoeden dat ze, zou zo maar kunnen, op latere leeftijd ook naar die rondingen toegroeien. En dan wel zelfbewust, uiteraard! Of jongedames die nu al een maatje meer hebben en zeer zelfbewust zich ook voor deze tijd, al indekken. Of wellicht de wat oudere dame die, met rondingen uiteraard, vindt dat de vrouw nog steeds, als een soort dolle mina voor haar rechten moet opkomen. Want een bierbuikje bij mannen is toch niet zo erg maar een bierbuik bij vrouwen...

Een maatje meer, wie heeft daar nou nog problemen mee als je ‘mooie rondingen’ ziet staan. Alleen zou ik willen dat ik sommige van mijn mooie rondingen, die ik inderdaad grotendeels zelf gecreëerd heb, wat op zou kunnen schuiven in mijn lijf. Van het midden ietwat naar boven en wat ik echt toch een beetje te veel van het goede vind, gewoon naar buiten kunnen schuiven. In het afvalputje wel te verstaan. Maar ik wil het grootste gedeelte wel houden nu de reclame mensen zelfs hebben gezien, en ze zullen toch wel oprecht zijn…. hoop ik, dat het mooi is wat vele vrouwen in hun bezit hebben. Natuurlijk heb je het andere kamp… de dunne! Die zijn vaak jaloers op ‘de dikke’ omdat ze geen mooie rondingen hebben. Tenminste dat zijn zo mijn gedachten maar ik zou het zo maar mis kunnen hebben. En dan de mens die altijd en eeuwig het goede figuur schijnt te hebben, naar nu natuurlijk stinkend jaloers is omdat wij, de vrouw met het maatje meer, zo in de belangstelling worden gezet. Niet dat we daar ooit over te klagen hadden maar dat was dan weer niet zo positief. En nu dus wel, denk ik? Of zou het een grootte commerciële truc zijn? Dat zal toch zeker niet. Zo slecht zal de wereld toch niet in elkaar zitten? Of is het gewoon een spelletje wat de commercie met ons speelt terwijl ze kijken wie er toehapt. Ik dus! Maar niet voor lang. Want als ik de hobbezakken, ja sorry ik kan even geen andere naam verzinnen, voorbij zien komen voor mijn mooie rondingen, dan vind ik dat ze niet genoeg geaccentueerd worden in de jurk. Want ze waren of zijn toch mooi, niet? En ik zelfbewust! Dus maak ik toch zeker zelf wel uit wat ik wil dragen. Ook al slijmen jullie reclamemakers je een gat in de rondte, ik laat me door jullie niet verleiden. Alle mooie praatjes zijn, en dat komt natuurlijk door mijn mooie rondingen, mooi van me afgegleden. Dat ging helemaal vanzelf en daar hoefde ik niets voor te doen. Mooi maatje meer, was ook niet verkeerd geweest. Al dat geflikflooi, kontenlikkersgedrag, dat stroop smeren en paaien, daar wordt je pas echt lelijk dik van.

Tilly Gerritsma