Zoals bekend, is D'n Inloop (in gemeenschapshuis De Wis) in Langenboom elke donderdagmiddag open, met mogelijkheid voor een praatje, een spelletje, kortom gezellig samenzijn.

Ook is er elke donderdag van 13.30 tot 14.30 uur de mogelijkheid om hulp te vragen bij problemen met uw computer, laptop, tablet, mobiel etc. Die vragen kunnen overal over gaan, bijvoorbeeld:

HDD versus SSD: Welke schijf gaat langer mee?
Meer en meer worden de harde, mechanische, schijven (HDD) in je computer vervangen door grote, snelle chips (SSD). Maar hoe zit het met de levensduur van deze beide “schijven”?

Net zoals de leeftijd van een auto is dat gokken: sommigen doen het 15 jaar, anderen zijn al na 8 jaar opgebruikt (bij auto's dan). Maar het hangt er ook vanaf hoeveel data gebruikt. Als je voortdurend grote hoeveelheden data er op zet, en er ook weer afhaalt, dan beperkt dat de levensduur.

De HDD’s zijn iets goedkoper, maken meer geluid, hebben ventilatorkoeling nodig, zijn mechanisch en daardoor iets minder snel. Harde schijven hebben een grote opslagcapaciteit. Data wordt magnetisch bewaard, daardoor lekt informatie maar heel langzaam weg bij langdurig stroomverlies. Garanties worden niet gegeven, maar de gemiddelde levensduur ligt rond de 10 jaar.

De SSD’s zijn iets duurder in aanschaf, energiezuiniger, geluidsarm en sneller zowel bij opstarten als verder gebruik. Data wordt bewaard als elektrische lading, en kan eerder weglekken bij langdurig stroomverlies. De levensduur van SSD’s wordt niet gemeten in tijd, maar in schrijfacties.

Waar je ook voor kiest, maak in ieder geval gewoon altijd een backup, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je data verloren gaat.

Nog vragen?

De computerhulpgroep is elke donderdagmiddag van 13.30 tot 14.30 uur aanwezig.
Neem het apparaat mee, (met eventueel de oplader).
Onder het genot van een kop koffie of thee, zullen we proberen uw problemen op te lossen, vragen te beantwoorden, te begeleiden waar mogelijk, of advies te geven.
Behalve de gratis adviezen en hulp, is het ook elke donderdagmiddag heel gezellig!