Iedere vierde zondag van de maand vertrekt er om 10.00 uur een gratis wandeling met een deskundige natuurgids van Brabants Landschap op Landgoed Tongelaar in Mill met een wisselend thema, dit keer Lente op Tongelaar.

Samen met natuurgidsen gaan we op Tongelaar op zoek naar de tekenen van de lente die nu officieel begonnen is.

Einde winterslaap

Het woord "lente" is een oude afleiding van lang en heeft betrekking op het lengen van de dagen ("lengte"). De zon gaat steeds meer schijnen en alle planten, bomen en bloemen gaan weer groeien en bloeien. De dag en de nacht zijn nu ongeveer even lang.

Behalve dat het langer licht blijft, voelen we ook dat de zon meer kracht heeft. Knoppen van bomen en struiken lopen uit en bloesem verschijnt. Dieren komen uit winterslaap of winterrust, trekvogels komen terug, vogels gaan nestelen en broeden. Er worden veel jonge dieren geboren zoals kalfjes, kuikentjes, lammetjes, biggetjes, veulens en kikkervisjes.

Hoe een en ander onlosmakelijk met elkaar verbonden is zullen we tijdens deze wandeling ervaren. De gids vertelt ook over de geschiedenis van het landgoed. Tongelaar is een eeuwenoud landgoed met één van de oudste nog bestaande burchten van Nederland. We laten ons onderweg verrassen door wat we tegen komen.

Route

‘Rondje Tongelaar’ duurt ongeveer 2 uur en eindigt bij het informatiepunt op het kasteel van Brabants Landschap. Op het informatiepunt zijn wandel- en fietsroutes verkrijgbaar en staat een gastheer- of gastvrouw klaar om vragen te beantwoorden.

Start

Zondag 24 maart 2019 om 10.00 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar te Mill.
Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren!
Parkeerplaats: Splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill

Goei Leven Lunch

Na afloop van de wandeling kunt u genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen met ingrediënten van boer Jaap, zuurdesembrood van Teun “de Bakker van Hier” en koffie of thee voor € 6,- (normaal € 7,75).