Leden van de bijenhoudersvereniging “St. Ambrosius Mill e.o.” willen opnieuw in 2019 een meeloopcursus organiseren voor mensen die belangstelling hebben voor het leven van de honingbijen. De afgelopen zes jaar hebben we deze cursus met succes aangeboden.

Op deze manier willen wij onze ervaringen graag bij een breder publiek bekend maken. Het controleren en beheren van de natuurlijke ontwikkeling gebeurd al eeuwenlang maar is daardoor niet minder boeiend. Door dit “beheer” probeert de imker de opbrengst van de bijen te verhogen, zowel voor de productie van o.a. honing en was, als ook voor een zo goed mogelijke bestuiving van allerlei gewassen.

Het wel en wee van de honingbij is fascinerend. Ondanks ingrijpen van de mens (imker) zijn er een aantal vaste levenspatronen waarvan het bijenvolk gebruik maakt om te overleven. Tevens worden we nog steeds verrast door ontwikkelingen die een bijenvolk doormaakt.

Belangstellenden kunnen gedurende een bijenseizoen (april t/m september) de werkzaamheden van een imker van nabij meemaken en mogelijk actief meedoen.
Via onze coördinator kunnen belangstellenden zich opgeven. De coördinator heeft zicht op de diverse werkzaamheden en weet ook wie van onze imkers op dat moment werkzaam is of zal zijn in zijn bijenstal! Als mensen eenmaal of vaker willen meedraaien is dat mogelijk.

Een overzicht van de werkzaamheden waar de ‘meeloper’ aan deel kan nemen:

  • Medio april: voorjaarsinspectie.
  • Medio mei: zwermzucht verminderen, maken kunstzwerm
  • Nakijken koniginnendoppen
  • Eind juli/begin augustus: slingeren honing
  • Medio augustus: inwinteren en ziektebestrijding

De bijeenkomsten worden vooraf gegaan door een kennismaking met de imkers en hun hobby. De mogelijkheid bestaat tevens om bij verschillende imkers mee te lopen om ook verschillende werkwijze en visie op het ‘bijenhouden’ te zien en vergelijken.

U dient zelf zorg te dragen voor dekkende kleding. Hulpmiddelen, zoals beschermkap en handschoenen zijn aanwezig. De kosten van deze meeloopcursus bedragen € 30,00. In dit bedrag is een boek over de praktijk van het houden van bijen, alsmede een hopelijk zelf geslingerde pot honing inbegrepen.

Aanmelden bij:
Christ Raaijmakers
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel: 0492-351353/06-51290433
(Bijenvereniging Ambrosius is niet verantwoordelijk voor evt schade welke voortkomt uit het deelnemen aan deze cursus. Als mensen allergisch zijn voor de gevolgen van een bijensteek, raden wij hen aan eerst een afspraak met de huisarts hierover te maken)