Foto: Rob Dijkstra

Iedere vierde zondag van de maand vertrekt er om 10.00 uur een gratis wandeling met een deskundige natuurgids van Brabants Landschap op Landgoed Tongelaar met een wisselend thema, 28 april is dit: Hoe ziet de lente op Landgoed Tongelaar er uit.

Houtwallen, waterpoelen en weides

Tongelaar is een eeuwenoud landgoed met één van de oudste nog bestaande burchten van Nederland. Rondom deze burcht ligt een prachtig natuurgebied wat bestaat uit cultuurgronden waarop biologische landbouw bedreven wordt, weilanden, lanen met prachtige bomen en bermen waarin hele zeldzame planten te vinden zijn.
Maar er zijn ook houtwallen, kleine bosjes, waterlopen en poelen; elk met hun eigen karakteristieke eigenschappen. De gids laat tijdens de wandeling zien hoe de lente zich op Tongelaar openbaart.

Zeldzame planten

Na de winter komen de bomen weer volop in blad en zijn daardoor beter herkenbaar. In de gracht rond het kasteel staat het Groot Hoefblad waarvan de paars/rose bloemen duidelijk zichtbaar zijn. De Sleedoorn is inmiddels uitgebloeid maar kunnen we de bloesem van de Meidoorn al bewonderen? De fruitbomen staan volop in bloei en zijn klaar om bestoven te worden. De Gevlekte aronskelk staat als stinsenplant op het landgoed, de gids laat de planten zien en vertelt over de typische bloeiwijze en de bijzondere manier van bevruchten. Tijdens de wandeling van 2,5 km. zijn er ongetwijfeld nog meer natuurverschijnselen te bewonderen, dus laat je maar verrassen.

Informatiepunt

‘Rondje Tongelaar’ duurt ongeveer 2 uur en begint en eindigt bij kasteel Tongelaar waarin Brabants Landschap een informatiepunt heeft ingericht. Hier is nog meer informatie beschikbaar over het landgoed en de dieren die er leven. Ook zijn er wandel- en fietsroutes verkrijgbaar. Het informatiepunt is elke woensdag en zondag geopend en deze keer staat een gastvrouw/heer u graag te woord om uw vragen te beantwoorden.

Goei Leven Lunch

Na afloop van de wandeling kunt u genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen met zuurdesembrood van Teun “de Bakker van Hier” en koffie of thee voor € 6,- (normaal € 7,75)

Start

Zondag 28 april 2019 om 10.00 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar te Mill.
Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren!