Foto: Bas Driessen

Maandag 10 juni, tweede Pinksterdag, wordt voor de twaalfde keer de landelijke Dag van het Kasteel georganiseerd.

Het thema op Landgoed Tongelaar van Brabants Landschap dit jaar is ‘Middeleeuwen’. Een bijzondere tijd waar het kasteel in handen was van de beroemde ridder en graaf Floris de Vijfde. Hij leefde in de dertiende eeuw en gebruikte het kasteel om zijn soldaten in te kwartieren.

Oude ambachten

Op 10 juni zullen rondom het kasteel diverse ambachtslui staan zoals een korvenvlechter, imker, tingieter en spinster. Je kunt zien hoe een echte smid met blaasbalg zijn werk staat te doen of draken-eieren en toverstokken kopen bij één van de kraampjes.

Stoere kinderactiviteiten

Voor de kinderen zijn leuke activiteiten georganiseerd. Bij het Kruidenvrouwtje mag je broodjes bakken boven een vuurtje en leer je hoe je kruidenthee maakt. Op de schermzolder kun je middeleeuws weven op een groot rond weefgetouw en houten schildjes beschilderen. Of maak een pijl en boog van echte wilgentakken in de boomgaard. Bij het kasteel staat een reuzen-katapult waarmee je mag proberen een kasteelmuur om te gooien.

Middeleeuws plein

De kok van het kasteel staat met zijn maatjes op het binnenplein met een soepketel boven de driepoot en lekkers van de XL BBQ. De jongens van Kasteelbrouwerij de Blauwe Knoop zorgen voor lekkere speciaalbiertjes.
Schuif maar aan, want er is ook nog fantastische live muziek die dag: muliti-instrumentalisten Verbraak en Van Bijnen brengen een mix van Bluegrass, New Orleans en blues naar Kasteel Tongelaar. Denk Ry Cooder, Willie Nelson en Louis Armstrong met banjo, een creamy sousafoon en draai-urgel. Wij kijken uit naar de mariachi-trompet onder de oude beuk van het binnenplein! Verbraak en Van Bijnen spelen tussen 13 en 17 uur.
Zet tweede Pinksterdag in je agenda, ga op pad en maak kennis meer dan 100 bijzondere kastelen en buitenplaatsen. Het wordt hoe dan ook een heerlijke dag!

Praktische info

Openingstijden van het kasteel: 10:00-18:00 uur.
Openingstijden van markt en programma: 11:00-17:00 uur.
Entree gratis. Voor de kinderactiviteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd.
De organisatie vraagt iedereen zo mogelijk met de fiets te komen i.v.m. parkeerdrukte.
Meer info over het programma, de kosten van de workshops, reserveren en tijden vind je op www.kasteeltongelaar.nl.