Foto: Cockie Kremers

Tijdens de door Ontdek Mill georganiseerde festiviteiten van Een Goei Leven Beleven zal er op zaterdag 29 juni heel wat te beleven zijn in en rond de kerk van Mill.

Niet alleen is er live muziek en kan men volop dansen op muziek van een vinyl DJ, maar ook zijn er diverse eetstandjes, gezellige terrassen, een straatvoetbaltoernooi, zal men abseilen van de kerk en is er lichtkunst, waarbij men bijzondere beelden zal projecteren op de kerktoren. Dit alles start om 16.00 uur en is gratis toegankelijk.

Expositie

Maar ook zal er in de Millse kerk een expositie zijn van 16:00 tot 22:00 uur. Ben Linders overleed in december 2017 en uit zijn nalatenschap stelt zijn broer Frans nu een expositie samen met schilderijen die vooral straten en huizen uit Mill in de voorbije jaren laten zien. Daarnaast zal Frans Linders uit de eigen familiecollectie ook een tiental werken van de bekende Millse schilder Kees Bastiaans tentoonstellen.

Ook zeker niet onbekend zijn de schilderijen van Bert Verweijen, medeorganisator van de jaarlijkse Kunstroute in de gemeente. Hij maakt voor 29 juni een speciale selectie uit zijn werk. Wat minder vaak in de openbaarheid treedt schilder Lucien van der Ven. Een unieke kans dus om enkele van zijn kunstwerken te bezichtigen.

Eveneens bijzonder is het werk van oud-Millenaar Carel Copier die vooral bekendheid geniet als muzikant. Na en naast zijn muzikale carrière is Carel een niet onverdienstelijk schilder gebleken. De expositie in de Millse kerk zal worden vervolmaakt met prachtige beelden van kunstenares Christien van Soest. Zij weet zich omringd door al die bijzondere schilderijen, maar neemt zelf het middendeel van de zijbeuk van de kerk voor haar rekening met de beelden die zij tentoonstelt.

Ben Linders

De in 1927 geboren Ben Linders was eigenlijk huisschilder. Maar zijn creativiteit zorgde ervoor dat hij ook kunstschilder werd. Frans: “Hij is naar de schilderschool in Boxtel en later in Nijmegen gegaan. Maar ook in de oorlog was hij al creatief. Hij kocht dan voor weinig afgekeurde klompen bij van Hout, maakte ze wit en schilderde er dan molens of tulpen op. Die verkocht hij dan als souvenir aan de Engelse soldaten.” Daarna schilderde Ben tientallen werken met vooral Millse gebouwen en straten.

Naast eigen werk schilderde hij ook werken van Kees Bastiaans na. “Onze Ben werkte als huisschilder regelmatig samen met Kees Bastiaans, die eigenlijk ook huisschilder was. Soms kreeg Ben voor zijn werk geen geld, maar een door Kees gemaakt schilderij. Daar hebben we er nog diverse van.” Ben maakte het werk van Kees ook na. Frans: “Een tijdje geleden heb ik een van de kinderen Bastiaans een werk van Kees laten zien en daarnaast hetzelfde schilderij gemaakt door onze Ben. Ze zagen geen verschil.”

Omdat Ben moeilijk afstand kon doen van zijn schilderijen, is er een grote collectie beschikbaar waarvan er heel wat te zien en te koop zijn tijdens de expositie zaterdag 29 juni in de kerk.

Alles tezamen een once-in-a-lifetime expositie die je niet wilt missen!