Foto: Rens Hubers

Reizende foto-expositie MIST partners van jonge mensen met dementie komt naar Mill om portretten van onze burgers met dementie gezelschap te houden.

Van 28 november tot 2 januari staat er iets bijzonders te gebeuren in Mill: de expositie ‘MIST’ zal dan in Myllesweerd worden gehouden. Deze reizende expositie toont portretten die partners van jonge mensen met dementie in beeld brengt. Vijftien sprekende portretten uit het boek ‘MIST’ van Tineke Reijbroek uit Uden met medewerking van Dorris Duurland (fotografie).

Maar u kunt niet alleen kennismaken met deze portretten; ook burgers met dementie uit de dorpen van onze gemeente Mill & Sint Hubert hebben zich laten vereeuwigen op een foto. Hun foto, symbool voor de ziekte die hun leven en dat van hun omgeving is gaan beheersen en waar wij allemaal mee om moeten (leren) gaan.

Onze eigen burgers in beeld

Tijdens de genoemde expositie wordt er ook aandacht gevraagd voor onze eigen burgers met dementie. Mensen zoals u en ik die getroffen worden door deze ziekte. Mensen die de aandacht blijven vragen omdat hun leven niet ophoudt. Mensen die onderdeel blijven van onze maatschappij, lid willen blijven van onze vereniging en die wij ontmoeten in de supermarkt. Mensen die zoekende zijn naar her- en erkenning, naar een ondersteunende hand of meebewegende hulp.

Bijzondere ontmoetingen

Rens Hubers, hobby-fotograaf en inwoner van Mill, heeft ervaring met het fotograferen van burgers. Zo mocht hij onder andere enkele jaren geleden ook kinderen en jonge mensen met een verstandelijke beperking fotograferen voor de Millse exposite Down Upsite. Wekenlang stonden bilboards tussen de kerk en Myllesweerd en werden foto’s uit zijn hand geëxposeerd in de hal van Myllesweerd naar gemeentehuis. Met als doel een positieve kijk op de wereld van Downsyndroom in Nederland en van Land van Cuijk in het bijzonder.

In de afgelopen periode werd hij tijdens het fotograferen toegelaten in de persoonlijke wereld van 11 burgers uit de gemeente Mill & Sint Hubert. Mocht hij hun openheid en kwetsbaarheid ervaren. “Het waren hele plezierige en ontspannen ontmoetingen. Vaak met een of meerdere van hun dierbaren, mantelzorgers, ervaringsdeskundigen die hun ondersteunen. Beelden van gewone unieke mensen, zoals iedere burger in onze mooie gemeenschap. Mensen die in hun dagelijks leven liefdevol omringt worden door mensen die er voor hen zijn, elke dag weer”, aldus Rens.

Het eindresultaat mag er wezen. Herman Peters, collega hobby-fotograaf, heeft geheel belangeloos alle geselecteerde foto’s voor deze expositie ingelijst.

De expositie is dagelijks te bezoeken tijdens de openingstijden van Myllesweerd.

‘Sprekende ogen
Mensen zoals jij en ik
Vergeten we niet’

Dementie vriendelijke gemeente Mill en Sint-Hubert

De expositie is een initiatief van de werkgroep Dementie Vriendelijke gemeente/gemeenschap Mill en Sint-Hubert. In deze gastvrije gemeente worden de handen ineen geslagen om aandacht te vragen voor onze medeburgers en hun directe omgeving met een beperking en dementie, in dit geval in het bijzonder. Een positieve beeldvorming en acceptatie van deze doelgroep in onze maatschappij.

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..