Foto: Toon Willems

Woensdagavond 27 november werd een mooi programma met een grote opkomst in Myllesweerd georganiseerd door de werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeenschap Mill & Sint Hubert.

Naast de foto-expositie van MIST werd er een prachtige lokale foto-expositie geopend met portretten van 11 inwoners uit Mill en Sint Hubert met dementie. Burgers die hun steentje willen bijdragen om het taboe te doorbreken. Tevens werd aan alle aanwezigen een mooi boekje uitgereikt met deze portretten, beschrijvingen en informatie over dementie.

Ook een (informatie)flyer en vignet Dementie Vriendelijk Mill werd gepresenteerd en overhandigd aan de aanwezigen. Myllesweerd mocht als eerste dementie vriendelijke onderneming, doordat alle medewerkers en vrijwilligers de training hebben gevolgd, het vignet in ontvangst nemen.

“In onze gastvrije gemeente worden de handen ineen geslagen om aandacht te vragen voor onze medeburgers en hun directe omgeving met een beperking en dementie, in dit geval, in het bijzonder. Een positieve beeldvorming en acceptatie van deze doelgroep in onze maatschappij. 11 burgers werden hiervoor op de foto gezet. Hun foto, symbool voor de ziekte die hun leven en dat van hun directe omgeving is gaan beheersen en waar wij als burgers allemaal mee om moeten gaan, mee om moeten (leren) gaan. Mensen die getroffen worden door deze ziekte. Mensen die de aandacht blijven vragen omdat hun leven niet ophoudt. Mensen die onderdeel blijven van onze maatschappij, lid willen blijven van onze vereniging en die wij ontmoeten in de supermarkt. Mensen die zoekende zijn naar her- en erkenning, naar een ondersteunende hand of meebewegende hulp”, aldus Henk Ermers die namens de werkgroep het welkomstwoord mocht uitspreken, alvorens wethouder Van Daal de expositie opende. Dit deed hij door met de overige leden van de werkgroep het boekje te onthullen.

“Maar ook oprechte waardering voor hun mantelzorgers, kinderen, partners die dag in dag uit, 24/7 bereikbaar zijn, meeleven, hand en spandiensten verrichten, er zijn voor deze dierbaren die ondersteuning nodig hebben om hun leven nog te kunnen leiden. In de afgelopen periode werd Rens Hubers tijdens het fotograferen toegelaten in hun persoonlijke wereld. Mocht hij hun openheid en kwetsbaarheid ervaren.”

Wethouder Van Daal sprak niet alleen lovende woorden uit tav de bevlogenheid van beide werkgroepen die zich inzetten voor een Millse gemeenschap met aandacht voor burgers met dementie, maar nam de aanwezigen ook mee in getallen en berekeningen voor de komende jaren met een enorme explosie aan burgers met deze ziekte.

De gehele expositie is nog te zien in Myllesweerd tot 3 januari a.s. Vanaf dan gaan de 11 foto’s naar de wijkaccommodaties van de gemeente Mill. Tenslotte worden deze aan de betreffende personen overhandigd.