Op zaterdag 14 en zondag 15 december kan iedereen in Cuijk komen genieten van kunst. Na een succesvolle eerste editie afgelopen voorjaar organiseert het Cultureel Hart Cuijk nu voor de tweede maal een pop-up kunstexpositie, deze keer onder de naam Midwinterexposities hartje Cuijk.

Ook nu hebben diverse eigenaren hun leegstaande winkelpand in het centrum hiervoor ter beschikking gesteld.

Twee middagen lang, van 12.00 uur tot 17.00 uur, kunnen bezoekers kennismaken met lokale en regionale kunstenaars en hun werk. Deze keer is er niet alleen een uitbreiding van het aantal dagen, maar ook van het aantal kunstenaars en het aantal winkelpanden. Bovendien is de kunst nog gevarieerder: van beeldhouwwerken tot textiele werken en van schilderkunst tot toegepaste kunst. Initiatiefneemster en organisator Myriam Franse van het Cultureel Hart Cuijk vertelt dat er een mooie groep kunstenaars bijeenkomt om van deze dagen iets bijzonders te maken. “Ze kunnen op een laagdrempelige manier iets laten zien aan de mensen die aan het winkelen zijn of hun dagelijkse boodschappen doen. De reacties waren de vorige keer positief, we brengen reuring in Cuijk.”

Zeven panden, zestien kunstenaars

In zeven panden in het centrum van Cuijk vertonen zestien kunstenaars hun werken. Bij de deelnemende panden staan statafels met een bloemstuk erop, zodat iedereen kan zien waar iets kunstzinnigs te beleven is. In twee panden in de Kaneelstraat, nummer 16 en 34, staan kunstenaars Jos Welbers, José Arts, John Schipstal, Erna van Kol en Anja Jacobs Loeffen. Franse: “Dan lopen we door naar de Maasburg, daar hebben we twee panden. Eentje is nummer 2, ookwel het Sinterklaashuis, daar presenteert Hans Garritsen zijn werken. Dat is alleen een etalage, hij is zelf niet aanwezig. In het andere pand, Maasburg 38, staat Winy Jacobs. En dan hebben we in de Korte Molenstraat nog drie panden.” In de Korte Molenstraat doen de panden waarin de Intertoys, de Woonwinkel en de Zeeman gezeten hebben mee. Hier kan men maar liefst negen kunstenaars en hun werk ontmoeten: Hennie Groenendal, Annemie Smits, Tineke de Kruyf, Peter Bergenhenegouwen, Ria Evers, Antoine Roosenboom, Topé, Gerda Stevens en Jan Bastiaans.

Naast cafetaria Chez Willie is het pand van Maasburg 38. Hier mag kunstenaar Winy Jacobs in haar eentje de expositie verzorgen. Een uitdaging, want het is een groot pand, maar die uitdaging is aan Winy wel besteed.

Het wordt twee dagen genieten van kunst in het centrum van Cuijk op 14 en 15 december. Met een grote diversiteit aan exposities en -evenals vorige editie- een muzikale omlijsting. Daar zal in ieder geval de Buurband weer onderdeel van uitmaken. Iedereen is welkom om te komen kijken én om een praatje te maken met de kunstenaars, want net als hun kunst zitten ook zij vol boeiende verhalen.