Zotte Zomer Festival 2018 (Foto: Cockie Kremers)

Als Neije Krant plaatsen we zoals bekend veel berichten rond evenementen en activiteiten in onze gemeente. Vorige week achterhaalde de actualiteit onze gedrukte uitgave. Want op het moment dat De Neije Krant gedrukt werd werden door de overheid tot 31 maart alle activiteiten met meer dan 100 personen verboden.

Ondertussen is de termijn verlengt tot en met 6 april en worden alle bijeenkomsten geannuleerd, heeft de horeca de deuren moeten sluiten, worden bestellingen bij cateringbedrijven geannuleerd en zijn ook gemeenschapsaccomodaties beperkt of helemaal niet meer open. Dit alles heeft veel (economische) gevolgen voor ondernemers.

Ook voor activiteiten en evenementen die door clubs en verenigingen georganiseerd worden heeft dit alles consequenties. Ad Heijs is betrokken bij de organisatie van de Oranjefeesten in Mill. “Deze organiseren we als Stichting Carnaval Mill samen met Stichting Kinderfeesten Mill voor het eerst. We hebben de organisatie eigenlijk helemaal rond. Er zijn al diverse kosten gemaakt en of we het nu annuleren of pas over een paar weken, die kosten zijn we dan toch kwijt. Daarom hebben we besloten om het nog even af te wachten en hopen we dat tegen die tijd het Coronavirus onder controle is en we de Oranjefeesten toch door mogen laten gaan.”

Renzo de Man is lid van de werkgroep Brabants Oerparcours in Mill. “Wij hebben deze survivalrun van 29 maart moeten annuleren. We hadden ruim 400 deelnemers die al ingeschreven hadden en we maakten ook al de nodige kosten voor bijvoorbeeld promotie en het inschrijfsysteem.” De organisatie, Stichting Beweegtuin en Stichting Ontdek Mill hoopt dat bij een volgende keer iedereen weer deel gaat nemen. Renzo: “Dan kunnen we de gemaakte kosten van nu wellicht terugverdienen, gaat toch om een paar honderd euro wat voor onze survivalrun best veel geld is, meestal werken we namelijk op kostendekkendheid.”

Ontdek Mill en Stichting Activiteiten Mill werken sinds een tijdje aan een garantiefonds om evenementen die door overmacht niet door kunnen gaan of met tegenvallende inkomsten geconfronteerd worden te helpen. Dit fonds is echter nog niet operationeel, maar voor de toekomst wellicht een mooi vangnet voor organisatoren van niet-commerciële activiteiten.