In de zomerperiode geeft Frank Peters uit Mill drie keer een poppenkastshow in café Royal aan de Kerkstraat in Mill. Elke keer een andere show.

Frank vertelt hoe hij ooit poppenkastspeler werd: “Ik ben begin jaren zeventig begonnen met poppenkast spelen. Twee vrienden van mij in Heeswijk-Dinther speelden poppenkast. Eén van de twee stopte toen hij verkering kreeg en zijn vriendinnetje het maar niets vond. Toen werd ik gevraagd om zijn plaats in te nemen. Mijn eerste reactie als zestienjarige: ‘poppenkast? Voel eens aan je hoofd.’”

Nu ruim vijfenveertig jaar later speelt hij nog steeds met veel, of misschien nog wel meer plezier dan in de beginjaren. In 2010 besloot Frank om zijn werkzaamheden in de automatisering, waarin hij 33 jaar lang zijn brood verdiende, op te geven en zich volledig te richten op het geven van poppenkastvoorstellingen door het hele land. “Poppenkast is nooit weggeweest en het wordt weer steeds populairder. Ik speel veel op scholen, buurthuizen en bij mensen thuis. Je merkt dan dat kinderen het toch anders vinden dan achter een computer zitten of op televisie filmpjes kijken. Basis van mijn shows is Jan Klaassen: hij heeft een probleem en er moet een oplossing komen. Dat alles in ruim een half uur.” Dat kinderen en ook de ouders dit leuk vinden blijkt wel uit de vele boekingen die Frank op jaarbasis heeft.

De verhalen die Jan Klaassen en Katrijn beleven bedenkt Frank zelf. “Ik lees veel kinderboeken. Van het ene verhaal komt weer het andere verhaal.” Maar ook speelt Frank in op thema’s en de actualiteit. “Je hebt bijvoorbeeld de Kinderboekenweek. Speciaal daarvoor maak ik dan een passend verhaal wat ik speel op scholen en in bibliotheken.”

Het idee om deze zomer wat poppenkastvoorstellingen in Royal te geven is het gevolg van de Coronacrisis. “Ik zou op de Vakantiejaarmarkt in Mill wat shows geven, op een jubileum in Wilbertoord en op nog wat andere activiteiten in de buurt, maar deze gingen dus niet door. De zomerperiode is voor mij normaal gesproken een drukke periode. Nu was mijn agenda best leeg en ik dacht, dan wacht ik niet langer en neem ik zelf het initiatief.” Er zijn meerdere locaties in het land waar Frank enkele keren per maand op vaste momenten speelt. “We beginnen nu met drie keer hier in de zaal van Royal en daarna kijken we of we het wellicht vaker kunnen doen.”

Speeldata

  • Zondag 19 juli aanvang 11.00 uur
  • Zondag 2 augustus aanvang 11.00 uur
  • Zondag 16 augustus aanvang 11.00 uur

Drie zondagen op rij met steeds een andere voorstelling. Kaartjes kosten € 3,- p.p. vanaf 3 jaar en zijn te bestellen via app of telefonisch op nummer 06 123 020 95.

Zie voor meer informatie over deze en andere poppenkastshows ook de Facebookpagina en zie www.frankpetersmill.nl.