Foto: Cockie Kremers

Door de maatregelen in de strijd tegen het Coronavirus was ballonvaren sinds half maart niet meer mogelijk met passagiers. Maar sinds vrijdag 10 juli mag het weer.

“Dat was inderdaad een verrassing. We kregen een berichtje van de inspectie van verkeer en waterstaat dat ballonvaren met onmiddellijke ingang weer was toegestaan,” vertelt Paschal Noor uit Grave. Hij is ballonvaarder van o.a. de Land van Cuijk ballon. “Het probleem was vooral dat anderhalve meter afstand houden van elkaar in de mand niet kan. Maar nu is het met een mondkapje op wel weer mogelijk. Uiteraard checken we tevoren wel of passagiers gezond zijn voor we gaan varen.”

Paschal zelf heeft dit voorjaar nog één keer een vaart gemaakt samen met zijn vrouw. “Afgelopen winter hebben we deelgenomen aan een ballonnenfestival in Saoedi-Arabië. Die ballon zat helemaal onder het zand toen die terugkwam. Dus we hebben toen nog een vaart gemaakt om het stof eruit te krijgen. Maar verder hebben we niet meer gevaren.”

Toen vrijdag 10 juli groen licht werd gegeven om weer ballonvaarten te maken twijfelde Paschal en zijn crew geen moment. “Het was dat weekend prachtig weer en zaterdag hebben we meteen een vaart gemaakt vanuit het Millse Aldendrielpark. Ik was eigenlijk ook niet te houden, ik wilde weer de lucht in.” Er werd nog zonder (betalende) passagiers gevaren. “Ik wilde eerst weer alles checken, de spullen hebben een hele tijd in de schuur gelegen. Maar alles werkt prima en zo vaak het nu kan gaan we weer varen.”

Een vaart boeken kan rechtstreeks bij Paschal Noor. Vaarten vanuit het Aldendrielpark zijn ook via Stichting Activiteiten Mill te boeken. Zie daarvoor www.beleefhetinmill.nl of www.ballonvaren-grave.nl.