Op 5 november speelt De Dijk in De Pul in Uden. De band bestaat dit jaar veertig jaar en toert al die tijd bijna onafgebroken door het land. De Amsterdamse band rondom Huub van der Lubbe kan daarbij putten uit een schatrijk repertoire. Kenmerkend zijn de meesterlijke songteksten die de muziek versterken, en andersom. Eigenlijk behoeft dit gezelschap geen introductie.

Bloedend Hart

Maar voor de jongere muziekliefhebber is het wel zo interessant om te weten hoe het De Dijk verging. Want kunnen we de band nu even snel opzoeken op onze nieuwste iPhone of Samsung Galaxy S10, toen hun eerste muziek uitkwam was het woord streamingdienst nog volslagen onbekend. Het titelloze debuutalbum verscheen op vinyl, waarop track nummer vier op kant A de naam Bloedend Hart droeg, nog steeds een echte De Dijk-klassieker. Het was het startschot voor een imposante loopbaan van de band, die nog steeds voortduurt.

'De rest drinkt bier in het café'

Geroemd worden de teksten van dichter/zanger/schrijver Huub van der Lubbe, die het leven op geheel eigen wijze aanschouwt, interpreteert, opschrijft en bezingt. Een frase als 'Iedereen gaat maar dood en de rest drinkt bier in het café' (Niemand In De Stad, 1989) is een schitterende metafoor voor het contrast tussen geluk en ellende, maar de titel van het nummer zou ook als actueel opgevat kunnen worden in verband met zoiets als een lockdown of avondklok. Een andere bekende, tijdloze wijsheid is 'Een man weet niet wat ie mist als ze er niet is' (Als Ze Er Niet Is, 1994). De band voorziet Van der Lubbes teksten immer van een smaak- en sfeervolle begeleiding. Soms chanson-achtig, dan weer bluesy of swingend.

Sieraad voor de Nederpop

De Dijk weet al vier decennia lang te overtuigen, altijd is de band wel ergens in de buurt. Van grote festivals als Pinkpop tot een poppodium in West-Friesland, je hoeft nooit lang te zoeken naar een optreden. Hun setlist bestaat dan steevast uit een mix van nieuw werk, minder bekende pareltjes van weleer en echte krakers zoals Laat Het Vanavond Gebeuren, Onderuit, Dansen Op De Vulkaan of Binnen Zonder Kloppen. Karakteristiek is de intense, Joe Cocker-achtige mimiek van de frontman, die zijn teksten avond aan avond herbeleeft. De band aan het werk zien is een feest. Waar collega's uit de jaren '80 nogal eens achter de trends aanliepen (synthesizers, elektronische drums) is De Dijk altijd haar ambachtelijke zelf gebleven, een sieraad voor de Nederpop. Op 5 november staat de band in De Pul in Uden, tickets zijn verkrijgbaar via de website van het poppodium.