De Pul in Uden staat op 18 december in het teken van de mythische band The Doors. Tributeband The Doors Alive dekt de lading van de titel door de muziek van het gezelschap rondom Jim Morrison tot leven te brengen. Op internet en tv is de muziek van de invloedrijke band nog altijd nadrukkelijk aanwezig, maar er gaat natuurlijk niets boven een live uitvoering van het repertoire.

Ongeleid projectiel

Volgens de gelijknamige film van Oliver Stone ontmoette dichter/zanger Jim Morrison toetsenist Ray Manzarek op het strand van Venice Beach, Los Angeles. Ze richtten The Doors op en doken met drummer John Densmore en gitarist Robbie Krieger direct de oefenruimte in. Op fenomenale wijze werd het ontbreken van een basgitaar opgevangen door de lage tonen op het orgel van Manzarek. Morrison bleek een waar podiumbeest: aantrekkelijk, mysterieus, onvoorspelbaar en charismatisch tegelijk. Maar soms ook gewoon een ongeleid projectiel, dat grove taal bezigde of ongevraagd zijn geslacht uit zijn leren broek tevoorschijn toverde. Of je nu zanger, hoogwaardigheidsbekleder, ondernemer of wie dan ook was: in de jaren '60 was dat een onvergeeflijke daad. Het leverde de zanger een arrestatie op.

Uiteenlopende invloeden

De controversie en het buitensporige drugsgebruik legden het af tegen de sterke nummers en optredens van het kwartet, waarvan het muzikale vuurtje zich snel verspreidde. Van het titelloze albumdebuut tot aan Morrisons dood in 1971, heeft de naar een boek van William Blake - The Doors of Perception - vernoemde band een onuitwisbare indruk gemaakt. Het mystieke Strange Days, het bijna kermis-achtige Light My Fire of het opzwepende L.A. Woman, The Doors grossierde in hits en verstond de kunst om uiteenlopende invloeden tot één geluid te smeden. Rock, jazz, bossanova, pop, blues, in welk genre de band ook dook, altijd was en is elk The Doors-nummer uit duizenden te herkennen. Het recept voor onsterfelijkheid in de muziekwereld.

When You're Strange

In 2009 werd een mooie documentaire over de band gemaakt om nog maar eens te benadrukken hoe bijzonder haar relatief korte loopbaan was. En met name wat voor persoon achter Jim Morrison schuilging, de zanger die te pas en te onpas met allerlei wijsheden strooide. 'We are aware of a lot of things, but insecure about anything', zegt hij onder andere in When You're Strange, waar acteur Johnny Depp de voice-over verzorgt. Op 18 december is het allemaal te herbeleven in Uden, als The Doors Alive de authentieke sound van de band tot leven brengt met exact dezelfde instrumenten als die van de originele bandleden. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van De Pul, www.livepul.com.