Romee Brans zit al klaar voor de kwis, die vrijdag 9 april online plaats vindt.

Door Twan Dohmen - Kweet jij Ut? Een gave, interactieve en online (kennis)kwis voor jeugd en jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Vrijdag 9 april klokslag 19.30 uur meedoen aan the rebel edition!

Vette filmpjes over bekende hiphoppers, een wildplasser in beeld of een lokale artiest die een hip liedje zingt. “Maar ook kennisvragen toegespitst op de jongere doelgroep”, zeggen organisatoren Valerie Aben uit Wibertoord en Günter Vos uit Rijkevoort. Met Rens de Wit uit Rijkevoort vormen ze mét een groep jongeren uit de regio de denktank voor de jongerenkwis Kweet jij ut.

“Jongeren zitten nu vanwege deze bizarre tijd veel thuis. Voor kinderen van de basisschool zijn er wel activiteiten, voor jeugd van de middelbare school is er heel weinig te doen”, vertelt het trio. Vragen zijn ludiek, maar soms ook serieus. Kennis wordt gevraagd. Over wie de dikste man van Nederland is. Of welke boete er staat op wildplassen.

Gekkies op internet en YouTube passeren de revue volgende week vrijdag. Het zijn niet alleen weetvragen, maar ook muziek die bekende, muzikale helden uit de regio Land van Cuijk virtueel brengen. Emma Joan (Loeffen) uit Vianen, zanger Menno uit Boxmeer of Bas uit Wageningen geven in de pauze een optreden. En er zijn challenges. Opdrachten om bijvoorbeeld een dansje te doen. Let wel, allemaal achter de laptop en in je eigen (huis)kamer. Want aan de coronarichtlijnen heeft nou eenmaal iedereen zich te houden.

In totaal zijn er drie ronden vragen, die meestal binnen 45 seconden of een minuut beantwoord moeten worden. “Mag ook op eigen tempo. Leuk, vermakelijk om even los te gaan”, zo beloven de organisatoren. Iets anders en om te lachen met de bloopers die je ziet, de rebussen die je krijgt of de snelle auto’s die je voorgeschoteld krijgt op de filmpjes.”

“Een gezonde mix van vragen over allerlei onderwerpen, die onze jeugd aanspreekt. Wij organiseren dit ook in samenwerking met een denktank van jongeren zelf. Ook docenten van verschillende scholen werken mee, zoals van de scholen Metameer, Elzendaalcollege en het Pro College. Het gaat echt kei vet worden.”

Prijzen zijn er ook te winnen. Van JBL boxen tot tegoeden voor Google, appstore, Bol.com of Coolblue. Of bonnen voor de bios of een ijsje.

De bedoeling is 9 april zo veel mogelijk thuis mee te doen. Alleen of met een kleine gezelschap volgens de coronabeperkingen. De organisatie hoopt op zo’n 250 deelnemers uit de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. “Ons doel is verbroedering, maar ook gewoon iets van vertier te bieden. Voor een meid van vijftien is er nu toch gewoon weinig te doen? De kwis is eenmalig, pak die kans en doe dus mee. Nu is het moment om even aan wat andere te denken en het lockdown gevoel even opzij te zetten.”

De kwis in het Land van Cuijk is gesubsidieerd door de overheid om extra activiteiten te bieden voor jeugd en jongeren in coronatijd.

Tot één uur van tevoren kan er nog ingeschreven worden. Meer weten of meedoen? Kijk op de website www.kweetut.nl voor alle informatie en het opgaveformulier.