Ervaringen delen en van elkaar leren. Dat is de basis van het Mamacafé wat elke eerste woensdagochtend van de maand gehouden wordt in de bibliotheek in Cultureel Centrum Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill. Toegang gratis en aanmelden is niet nodig.

“We zijn hier in 2014 mee begonnen,” vertelt Lactatiekundige Nellie Schonenberg. “Op dat moment waren er wel al Mamacafé’s in Wijchen en Sint-Oedenrode. Ik zag dat dit een mooie manier was voor moeders om elkaar te ontmoeten. Ik werk al een langere tijd in de geboortezorg en dan zie je dat jonge moeders soms onzeker zijn of het met andere moeders over het moederschap willen praten. Dit niet altijd door problemen of onzekerheid, maar gewoon contacten hebben met andere moeders.” Nellie vertelt dat het contact met andere jonge moeders er niet altijd van komt omdat men vaak ook moet werken. “Tijdens het Mamacafé kan men in een ontspannen en ongedwongen sfeer met elkaar praten en gewoon buurten.”

Tijdens het Mamacafé zijn er 3 gastvrouwen die ook zorgen dat de meegebrachte kindjes kunnen spelen en in de gaten worden gehouden. “Dan hebben de moeders de handen even vrij en hoeven ze minder op te letten anders is er nog geen gesprek. Soms gaat het in het Mamacafé over alledaagse dingen, maar soms ook over het slaapgedrag van kinderen, hoe regel je het met oppas en werken, alles wat leeft wordt besproken.” Ook worden er af en toe gastsprekers uitgenodigd. “Deze komen dan iets vertellen over onderwerpen waar de moeders iets aan hebben. Denk aan borstvoeding, kinderfysiotherapie, kinder-EHBO, we hebben wel eens iemand gehad die kwam vertellen over duimen of het gebruik van een fopspeen, de bibliotheek over het lezen met kinderen en zijn legio onderwerpen die interessant zijn. Maar belangrijkste is het contact onderling tussen moeders.”

Het Mamacafé in Mill is elke eerste woensdagochtend van de maand in de bibliotheek (in Myllesweerd) aan de Kerkstraat 3 tussen 09.30 uur en 11.30 uur. Aanmelden is niet nodig, toegang is gratis en ook voor koffie, thee en wat lekkers wordt met dank aan de bibliotheek gezorgd. “Moeders kunnen binnenlopen op hun moment. Het is dus niet zo dat men er om half tien moet zijn en tot half twaalf moet blijven. Men kan komen en gaan als het hen uitkomt. Er zijn geen kosten aan verbonden, wij (Ellen, Diana en Nellie) doen dit als vrijwilligerswerk.”

Beluister het hele interview met Nellie Schonenberg via de podcast van Het 12uurtje. Dit kan via alle podcastkanalen zoals o.a. Spotify en Apple podcasts. Maar ook op de podcastpagina op www.het12uurtje.nl is dit terug te vinden.