Tijdens de activiteiten middag van de ZorgSchakel afgelopen woensdag in gemeenschapshuis De Jachthoorn genoten 27 bezoekers van een interessante lezing “Sint Hubert in ’t Veen” over de ontstaansgeschiedenis van Sint Hubert.

Jan Nellisen vertelde op een hoog tempo de bijzondere momenten in de geschiedenis van Sint Hubert. Jan beschreef het ontstaan van de landschappen, de tektoniek, de rol van Maas en Rijn en de vestiging van de eerste mensen op de Peelrandrug tussen Peel en Pradolina. Zo leerde we dat lang geleden de rivier de Maas hier liep. Jan vertelde over de peelrandbreuk en dat er op de natte laag gelegen gebieden ijzerbroeksteen is gevormd. De begrippen Dellen, Rijten en Ruggen kwamen aan de orde.

De pauze met een kopje koffie of thee bracht een rustpunt waarin de aanwezigen de gegevens konden verwerken en met elkaar vele herinneringen ophaalde. Na de pauze werd er verteld over de rol van de kerk en prinsen van Oranje. Al met al een boeiend en veelzijdig verhaal van Jan waar de bezoekers erg van hebben genoten.

Jan Nellisen is gepensioneerd onderwijzer en was actief bij de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging [KNNV], IVN, en Werkgroep Geologie en Landschap.

In 2013 werd aan hem door de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging de ARJA-prijs uitgereikt voor de meest samenhangende beschrijvingen van natuur en landschap.