Vrijdag 27 augustus was in het hart van Groeningen de gezellige aftrap van de Foodtour Land van Cuijk. Tot 16 oktober staat de Smaakwagen van Een Goei Leven onder leiding van topkok Martien Bos in elke kern van de toekomstige gemeente Land van Cuijk. Het doel van de Foodtour is elkaar ontmoeten, praten over wat het leven hier fijn maakt en genieten van (h)eerlijk eten.

Eten verbindt

Onder leiding van ‘Een Goei Leven’ werken organisaties, verenigingen, ondernemers, het onderwijs en de gemeenten in het Land van Cuijk samen om de verbinding te leggen, de verbinding met onze inwoners. Heerlijk en eerlijk eten is de verbindende factor hierin. Onze boeren en makers van streekproducten maken de lekkerste producten. Met een greep uit het grote aanbod aan lokale producten wordt in de Smaakwagen een smakelijk gerecht gemaakt en gratis uitgedeeld. Het is een traktatie van algenpasta van De Aalshof, met een schuim gemaakt van de paling van Bardoel, zoete walnoten uit de gaard van La Tertulia, aangevuld met een gehaktballetje van de Lamperse Hei en een stuk Eigezwijnse Worst en paprikacaramel van de paprika’s van Delpeut en over dit alles geraspte Boerenkaas van Landgoed De Barendonk gestrooid.

Het streven van de Foodtour is om de verbinding te blijven leggen tussen de inwoners van de 33 kernen met de boeren, sociale werkers, ambtelijke bestuursleden en vele denkers en doeners uit de gehele regio. Een trots Land van Cuijk dat voorbereid is op de toekomst creëren we immers samen.

ROC De Leijgraaf

Onze toekomst, de leerlingen van de ROC De Leijgraaf, maken het gerecht in de foodtruck en serveren dit uit aan de bezoekers van de Foodtour. Zo proeven zij aan de vele mogelijkheden die de horeca biedt en doen ze wat praktijkervaring op. Ook zal een lokale chef-kok de Smaakwagen bemannen en is er ruimte om een eigen gerecht, uiteraard gemaakt met streekproducten uit het Land van Cuijk, te presenteren. Naast de Smaakwagen staan de vrijwilligers van Stichting Smaakcentrum. Zij vertellen u graag over welke belangrijke en gezonde impact de smaaklessen op de basisschoolleerlingen in het Land van Cuijk hebben die in het Smaakcentrum worden gegeven.

Boert Bewust

Land van Cuijk Boert Bewust reist ook mee met de Foodtour. Deze organisatie werkt aan verbinding tussen boeren, tuinders en samenleving in eigen streek. De boeren, tuinders en telers voeren graag een open en eerlijk gesprek met de bezoekers over de land- en tuinbouw zodat u weet waar uw voedsel vandaan komt.

KernenCV

Om als nieuwe en grote gemeente Land van Cuijk dichtbij de inwoners te blijven, wordt er gewerkt aan kernendemocratie. Een manier om straks als gemeente meer samen te werken met de inwoner. De bouwteams vormen een eerste stap in die richting. Iedere kern heeft een eigen bouwteam. Dit is een samengestelde groep van 5 tot 16 inwoners, opgericht door de wijk- of dorpsraad. Zij werken aan een KernenCV van jouw woonplaats. In het KernenCV leest de nieuwe gemeenteraad straks waar jouw kern goed in is én wat er beter kan. Tijdens de Foodtour kan je jouw ideeën voor deze bijzondere CV delen op een speciaal bierviltje of met het aanwezige bouwteam.

Sociom & Leefbaarheid in Dorpen

Sociom is ook aanwezig bij de Foodtour Land van Cuijk en gaat graag als sociaal werker een gesprek met u aan over het leven in de kern. Wat is er nodig om hier te blijven wonen? Wat doe jij voor een ander in jouw dorp? Dit alles wordt gesteund door Leefbaarheid in Dorpen, onderdeel van de Regiodeal Noordoost Brabant. Leefbaarheid in Dorpen ondersteunt, versnelt en vermenigvuldigt initiatieven van onderop door kennis en ervaring te delen.

Win een Goei Gerei pakket

Als bezoeker van de Foodtour Land van Cuijk maakt u in elke kern kans om een mooi pakket met streekproducten te winnen. Het Goei Gerei-pakket wordt onder de bezoeker verloot en iedereen ontvangt daarvoor een gratis lot. In oktober, aan het einde van de Foodtour, wordt uit al ingevulde bierviltjes met ideeën ook een ballonvaart voor 4 personen getrokken.

Agenda

Heb jij wel zin in een uitje dichtbij huis? Wil je proeven van een goeie sfeer en lekkere lokale hapjes?
Of ben je benieuwd of het bouwteam van jouw dorp aanwezig is? Je bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op de Land van Cuijk Foodtour! Check de agenda wanneer de Smaakwagen bij jou in de buurt is op www.goeileven.nl of www.facebook.com/goeileven.