Foto: Kristel Beelen Mooi en Mooi Fotografie

De lijst met natuuractiviteiten voor natuurfeestje Tongelaar wordt steeds langer! Op het programma staan ondertussen ook Boomklimmen, een Foto-app wandeling voor tieners en Avonturenboswachter Henk Klaassen geeft twee Herfst-struintochten. Natuurfeestje Tongelaar is op zondag 24 oktober en maakt onderdeel uit van de Week van het Landschap, een week met veel buitenactiviteiten rondom alle locaties van Brabants Landschap.

Programma

In de weide en boomgaard rondom Kasteel Tongelaar zijn deze dag 40 vrijwilligers van Brabants Landschap, OntdekMill, Scouting en IVN aanwezig om natuuractiviteiten voor kinderen te verzorgen. Je kunt mee op paddestoelen-bingo in het bos, klimmen met professioneel klimtuig, pompoenen schilderen en pompoenslijm maken, vogelvoederhuisjes vlechten van wilgentakken, vogelcupcakes versieren of zaadbommetjes en oorwurmenhotels knutselen. Een echte bushcrafter brengt je de fijne kneepjes bij van het maken van vuur en de Natuurprofessor geeft mini-colleges in de kinderuniversiteit (o.a. over uilen). Er zijn dassenworkshops, Herfst-struintochten met de leukste Avonturenboswachter van Nederland en voor tieners organiseren ze een Foto-app workshopwandeling. Genoeg te doen dus!

Avonturenboswachter Henk Klaassen

Henk Klaassen is Avonturenboswachter, bekend vogelprofessor en geridderd ‘Burgemeester van het Avonturenbos' in Groesbeek. Hij weet alles over vogels en heeft al veel kinderen geïnspireerd om ook vogelaar of bioloog te worden. De organisatie is superblij en vereerd dat Henk tijdens Natuurfeestje Tongelaar twee Herfst-struintochten wil geven. Je kunt reserveren voor deze wandelingen via de website.

Foto-app wandeling ObsIdentify voor tieners door Ester van Gemert

Ester van Gemert is een Natuurfotograaf die regelmatig een Rondje Tongelaar doet om in alle vroegte haar plaatjes te schieten. Ze heeft oog voor het magische en het hele kleine: zwammetjes, insectjes en vlinders spelen de hoofdrol in haar poëtische foto’s. Tijdens Natuurfeestje Tongelaar geeft Ester een workshop-wandeling met de Smartphone voor tieners (9-12 jaar). Je gaat op zoek naar de kleinste wezentjes in de natuur (zoals springstaartjes) en leert planten en diertjes herkennen via de natuur-waarneming app ObsIdentify. Tijdens de tocht leert Ester je ook nog wat tips & trucs over haar manier van Natuurfotografie.

Natuurknutselen & Kinderuniversiteit

Naast deze workshop-wandelingen valt er veel te knutselen en ontdekken in de boomgaard van het kasteel. Wilgenvlechter Jac de Cock gaat vogelvoeder-nestjes maken met de kinderen, er zijn honderden pompoenen van het landgoed om te schilderen en heb je al eens slijm gemaakt van pompoenen? Voor de vogels mag je lekkere cupcakes met zaadjes en bessen versieren en voor de oorwurmen gezellige ’huisjes' in potjes.
Er valt ook van alles te leren. De Natuurprofessor geeft mini-colleges over uilen en je mag op Dassen-workshop met vrijwilligers van Brabants Landschap. En dat is geen workshop breien:) De Das is een heel bijzonder dier en daarvan leven er wel 50 (!) op Landgoed Tongelaar!

Reserveren

Natuurfeestje Tongelaar wordt georganiseerd door vrijwilligers van Kasteel Tongelaar, Brabants Landschap en Ontdek Mill. Dankzij Stichting DikGroen krijgen 50 kinderen uit gezinnen die het minder breed hebben een free ticket. Deelname is € 5,- per kind, ouders zijn gratis. Reserveren kan binnen verschillende tijdssloten op de website tussen 11:00 en 17:00 uur. Het terras op de binnenplaats van Kasteel Tongelaar is de hele dag geopend voor koffie, taart, lunch of speciaalbiertjes van kasteelbrouwerij De Blauwe Knoop. De organisatie vraagt iedereen i.v.m. beperkte parkeerruimte zoveel mogelijk met de fiets te komen.

Week van het Landschap

Natuurfeestje maakt onderdeel uit van de Week van het Landschap, een gehele week met diverse buitenactiviteiten voor jong en oud. Van zaterdag 16 tot en met zondag 31 oktober is er van alles te doen rondom de infocentra van Brabants Landschap. Houd de website in de gaten voor het actuele activiteitenaanbod.

Natuurfeestje Tongelaar
Zondag 24 oktober
11:00 tot 17:00 uur
Kasteel Tongelaar (navigatie: Hoogedijk Mill)
www.kasteeltongelaar.nl