De voorlichtingsmiddag over valpreventie op 13 oktober in Myllesweerd werd goed bezocht en door de 45 bezoekers een succes genoemd. De organisatie was in handen van Elly Meijnders, de middag werd gepresenteerd door Francine van der Duijn. Beide dames zijn lid van de Werkgroep Preventie van het Lokaal Beraad Ouderenbeleid van de gemeente Mill en Sint Hubert, die het initiatief had van de middag.

Beweegdocenten

De beweegdocenten Nina Swartjes en Marion Paters gaven met behulp van een gedegen power point presentatie informatie over vallen en begeleidden de bezoekers na de pauze vaardig tijdens een parcours- en spelprogramma. Alle bezoekers durfden daarom enthousiast mee te doen. Er werden door de docenten een checklist met probleempunten en folders van Veilig.nl uitgereikt.

Cijfers

De cijfers die door Francine en Nina en Marion worden gegeven over vallen laten een onrustbarend beeld zien. “Vallen is een groot probleem, in Nederland overlijden er veel meer mensen door een val dan door een verkeersongeluk. In 2018 overleden 4600 mensen en in 2019 overleden 4720 door een val, waarvan 75% 80 jaar en ouder was. Op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis wordt maar liefst elke 4 minuten een 65plusser behandeld die gevallen is. De meeste valongelukken vinden in en om het huis plaats. Een belangrijke oorzaak is het ouder worden, waarbij we spierkracht verliezen en minder stabiel worden. Daardoor is de kans op vallen hoger, evenals door het feit dat mensen langer thuis zelfstandig blijven wonen”.

Cursus

Tijdens de pauze vraagt Daisy Jansen van Fysiotherapie Mill aandacht voor de valpreventie cursus in februari in de Wester. De cursus is 2x per week en duurt 5 weken. De cursus wordt overdag gegeven en kost € 175,-. De bezoekers ontvangen informatie en een inschrijfformulier.

Dank

Francine dankt de KBO voor de hulp bij inschrijving, rondbrengen van flyers en hulp bij koffie en thee schenken. Zij dankt eveneens de dames Marion Paters en Nina Swartjes voor een interessante, leerzame en gezellige middag. Zij memoreert nog dat 50% van de thuiswonende 70plussers die zelfstandig wonen minimaal 1 x per jaar valt. Na het volgen van een valpreventie programma daalt het aantal valongelukken tot 25%, dat is dus de helft minder. “Dus de cursus valpreventie bevelen wij van harte aan. Informeer bij uw zorgverzekeraar. Helaas is bij elke zorgverzekeraar de vergoeding verschillend, maar het is de moeite waard om het te informeren”.