Truus en Wim Emons en kersenteler Ruud Barten.

Zaterdag 26 maart onthulde wethouder Bouke de Bruin van gemeente Land van Cuijk het bedrijfsbord van Land van Cuijk Boert Bewust bij Kers en Zo in Sint Hubert. In het weekend van 26 en 27 maart kwamen jong en oud genieten van de prachtige kersenbloesem.

Als deelnemer van Land van Cuijk Boert Bewust zoekt kersenteler Ruud Barten de verbinding met de maatschappij. Hij vertelt graag over zijn passie kersen telen. Bezoekers, zowel boeren als burgers, waren van harte welkom op zijn bedrijf aan de Hapseweg om de kersenbloesem te komen bewonderen. Ook de voormalige kaseigenaren Wim en Truus Emons kwamen kijken.

Een groot aantal bezoekers deed mee aan de Kersenquizzz waarmee ze door het beantwoorden van de vragen bij de kersen in de kas, letters kregen voor de oplossende zin. “Op deze manier leerden ze meer over de kersenteelt en kwamen ze naar ons voor tekst en uitleg. We hebben veel ingeleverde formulieren. De winnaars worden nog bekend gemaakt.

Meer dan kersen

Kers en Zo teelt 13 soorten kersen in de kas en sinds dit jaar ook 4 soorten buiten. “Begin mei starten we met plukken. Door de diverse soorten verlengen we het plukseizoen en door de kas kunnen we vijf weken eerder plukken dan buiten. Volgend jaar hopen we de eerste buitenkersen te kunnen plukken.”

Kers en Zo: de naam zegt het al is meer dan alleen maar kersen. “Bezoekers zijn hier ook welkom voor een rondleiding, kopje koffie met kersencake. Daarom doen wij ook mee met Land van Cuijk Boert Bewust; we willen graag laten zien en beleven hoe onze kersen groeien en bloeien”, zei Ruud Barten. Over ongeveer zes weken zijn de eerste kersen rijp om te plukken.

Zie een sfeerverslag van deze open dag, gemaakt door Omroep Land van Cuijk in de rubriek video op www.inmill.nl.