“We zijn druk met de voorbereidingen om eind mei weer naar Alpe d’HuZes te vertrekken. Antoine met het oppeppunt en ik met PR”, zegt Monique van Loon uit Sint Hubert. Eindelijk na drie jaar kan de Alpe d’HuZes weer doorgaan. De teams die zich voor 2020 hebben aangemeld, kunnen nu eindelijk die berg gaan bedwingen.

Eerste week van juni

Monique kijkt uit naar de koersweek. “Het verveelt nooit. Elk jaar is weer anders, andere mensen, andere verhalen en een andere dynamiek. Maar steeds opnieuw is het bijzonder en is het een feest van herkenning vol met mooie ontmoetingen en gezelligheid.
In februari 2021 overleed helaas Geneviève, mijn BIG Challenge vriendin waarmee ik samen vele interviews heb uitgewerkt. Voor haar, maar ook voor anderen zoals mijn vriendin die nu kanker heeft, ga ik door met dit vrijwilligerswerk”, zegt Monique. “Wij hebben het geluk dat in onze directe kring maar heel weinig mensen kanker hebben. We zijn daarmee bevoorrecht en dankbaar en willen dan ook maar wat graag ons steentje bijdragen.”

De afgelopen twee jaar is het geld inzamelen door gegaan, ondanks de beperkingen van corona. “Het was behelpen natuurlijk. We konden geen evenementen organiseren maar in die tijd hebben we de website vernieuwd, zijn zoveel mogelijk doorgegaan met online acties en natuurlijk de verkoop van de coole shirts, boekjes van Geneviève en merchandise waarvan de opbrengst 100 procent naar KWF gaat.”

Farmers are Cool

Zelf loopt Monique de Alpe d’HuZus; op woensdag een keer de berg op. “Donderdags heb ik geen tijd: ik ben dan druk met PR, interviews, social media, perscontacten et cetera.”
Ze wil niet alleen bijdragen aan het goede doel KWF, ze wil meer. Ze wil niets liever dan de veelzijdigheid van de agrarische sector bij een breed publiek bekend maken. “Ik ben trots op de agrarische sector. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Ik ben er geboren en getogen. Na de HAS ben ik gaan werken als bedrijfsadviseur en communicatiemedewerker, sinds 2010 vanuit mijn agrarisch tekst- en communicatiebureau, AgriContent. Mijn persoonlijke missie is om een eerlijk verhaal over de agrarische sector naar buiten te brengen. Veel mensen oordelen over de agrarische sector maar weten niet wat daar gebeurt en met hoeveel liefde en aandacht er gewerkt wordt. Dat wil ik laten zien in de verhalen.”

Sinds 2012 zijn Monique en Antoine van de partij met BIG Challenge bij Alpe d’HuZes. Monique als lid van de PR-commissie , Antoine als coördinator van het oppeppunt van BIG Callenge. Alle vier hun kinderen zijn regelmatig mee geweest. “Mooi is dat vrienden van ons dit jaar ook meedoen: Pieter Egelmeers en Hans Vermeulen uit Sint Hubert en Jolande van de Wiel uit Wilbertoord met haar familie. Ook ons Angelique, die nu in Haps woont, doet mee met team Christian. We gaan het weer beleven in Frankrijk. Volg BIG Challenge en de lokale media.”

Doneren mag natuurlijk nog, alles gaat 100 procent naar KWF kankerbestrijding: Stichting Alpe d’HuZes - Monique van Loon